Baguetter
Goda baguetter med lite extra fibrer, passar perfekt till sommarens picknick.
Ingredienser till 4 baguetter:
1/2 paket jäst (25 gram)
2 tsk salt
1 msk honung
6 dl ljummet vatten
2 1/2 dl fiberhavregryn
10 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke och tillsätt honung och salt. Häll över lite av vattnet och rör ut jästen. Tillsätt sedan resten av vattnet, havregryn och vetemjöl. Arbete ihop till en smidig deg och låt jäsa under bakduk i 1-2 timmar.
Sätt ugnen på 260 grader. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i fyra delar, degen ska inte knådas! Fös ihop delarna till 4 st baguetter lika långa som en plåt. Mjöla baguetterna lätt och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Vrid baguetterna som en spiral och grädda direkt i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i 12 minuter till.
Knäckebröd- snack size
Som ni kanske märkt så är jag ett stort fan av knapriga kex och skorpor. Har modifierat ett knäckebröds recept till små "snack size" knäckebröd med lite extra smak.
Ingredienser:
25 gram jäst
2 dl vatten
1 msk spiskummin
1/2 dl olja
1 1/2 tsk salt
3 dl rågmjöl + lite till utbakning
1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
rosmarin
Rör ut jästen med ljummet vatten i en bunke. Stöt rosmarinen i en mortel, valfri mängd. Tillsätt kryddor, salt, olja och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg i ca 4 min ( för hand). Jäs under bakduk i 15 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord (rågmjöl) och dela den i två delar. Kavla ut tunnt och skär med hjälp av ett glas ut lagom stora "kex". Vill man göra större knäckebröd kan man dela degen i 20 delar och kavla ut varje del till ett bröd.
Vänd bröden i lite mjöl och lägg på en plåt. Nagga bröden med en gaffel, pensla med vatten och strö över lite frön eller rosmarin (om man vill). Grädda i mitten av ugnen ca 5 minuter, passa så bröden ej bränns.
Låt bröden svalna och lägg dem sedan i en tät burk.
Kokbokstips
En kokbok som jag tycker är bra att inspireras av är Under valnötsträdet av Anna och Fanny Bergenström. Deras andra bok Kärlek ,oliver och timjan har också en massa bra recept och ideér. Tredje boken sött sweet dulce verkar också vara värd att införskaffa...
Man behöver ju inte laga alla recept som står i kokböckerna utan de kan vara kul att ha och bläddra i för att kanske inspireras.
Såg en intressant dokumentär på kunskapskanalen häromdagen som heter Cajsa Warg och hennes kulinariska systrar, tål att ses om man är intresserad av kokböcker!
Snart är det Valborg!
Här i Uppsala laddar vi för fullt inför Valborg, men redan på Torsdag är det Kvalborg!
Tankar om Per Moberg
Män i tv får slafsa i köket, slänga med potatiskal och skramla med kastrullerna. Medan kvinnorna, (som tex Leila) står i sina sockersöta kök gjorda av maränger och rosa marsipan med rosor på kinderna och vita förkläden med spets. En deciliter ekologiskt socker och två deciliter gammeldags grädde säger de med sammetslen röst och vita stora leenden, medan Moberg doppar handen i kokande vatten och gormar om hela tjädrar och 100 kg potatis rakt ner i grytan, låt koka i 10 timmar.
När ska vi få en bitter, halvnaken, full, skrikig och rejäl kvinna med stripigt hår och smutsiga händer som lagar mat i rutan?
En sak som inte passar in i bilden med allt vilt, helstekt och slaktat som Moberg kokar ihop är att han sponsras av quorn?
Egentligen kanske han är en vegan med håret uppsatt som står och viskar i köket med sina morotsstavar och linsröror..
Peace And Love 2010!
Har gjort en spotify lista så man kan lyssna in sig lite.
Här är listan: P&L 2010
I år kommer jag att ladda upp med hemmagjorda vårrullar innan och under festivalen- mums!
Kladdkaka - en klassiker
Marcus namnsdag firades med kladdkaka och present.
Ingredienser:
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
100 g smör
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
ströbröd till formen
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop kakao, vaniljsocker och mjöl. Smält smöret och rör ner, tillsätt äggen. Smörj och bröa en form, häll i smeten. Grädda i ugnen ca 20 minuter, den ska vara kladdig i mitten! Skrapa ur det sista ur bunken med en slickepott och ät upp.
Fina mönster kan man göra med hjälp av pepparkaksformar och florsocker.
Söndag på stan
Jag och Anna tog oss till Uppsala centrum för lite shopping och fika.
Anna lyxade till det med ett lippgloss ( ett måste i handväskan), själv fyndade jag nagelackssätt och ett linne på rea. Fikat på Waynes smakade bra.
Glassigt i vårsolen
Anna helg
Höstig soppa i April
Eftersom vädret är mer höstigt än vårigt så har jag försökt matcha med en höstig rotfruktssoppa.
Ingredienser:
vatten
1 morot
1 palsternacka
1 bit kålrot
1 bit vitkål
1 grönsaksbuljong tärning
1/2 rödlök
persillja
peppar, salt
Koka upp vatten (mängd beroende på hur mycket rotfrukter man vill ha i) och buljong. Skala och dela rotfrukterna, kålen och löken i lagom stora bitar. Ha i grönsakerna i vattnet och koka ca 25 minuter tills de mjuknat. Smaka av med salt och peppar, tillsätt till sist lite färsk persillja.
Server med en klick creme fraiche och grovt bröd för att få riktig höst stämning.
Om man har några tygstuvar över..
Har man en massa gamla tygsnuttar och stuvar över hemma kan man lätt sy fina kuddfodral, eller varför inte sy ett helt lapptäcke? Har man inte en massa tygstuvar som ligger och skräpar kan man göra fina fynd på loppis.
Chicken TikkaMasala
Chicken TikkaMasala. Bilden är kanske inte den bästa men maten är den godaste! Jag tror det är lite så med indisk mat att ju geggigare och mer oidentifierbart det ser - ju godare är det.
Ingredienser:
En lök
En bit ingefära
2 vitlökar
toamtpure
1 burk krossade tomater
2 kycklingfileer
Garam masala
Curry
2 Chilli frukter
Hacka löken, ingefäran, chillin och vtilöken och fräs tillsammans med lite olja och garam masala. Ha sedan i krossade tomater och tomatpure och låt koka ihop.
Mixa ihopkoket OBS! Låt det svalna något annars kan det bildas ett tryck i mixern och tomatblandningen sprutar åt alla håll, har hänt mej och det är inte kul.
Ha i den mixade blandningen i grytan igen och tillsätt tärnad kyckling file. Låt detta puttra i ca 15-20 minuter så att kycklingen blir klar. Ha tillsist i curryn.
Servera med youghurt (kan även röras i på en gång) och naan.
Vegetariskt alternativ är att blanda i kikärtpr istället för kyckling.
Chapati ( typ som Naan men utan jäst)
Passar utmärkt till TikkaMasala!
Ingredienser
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2,5 dl mjölk
en nypa salt
Blanda ihop alla torra ingredienser först, häll sedan i mjölken och arbeta till en spidig deg.
Dela upp i bitar och gör lagom stora tunna bröd.
Stek bröden i lite olja i en stekpanna på ganska hög värme. Stek ca 1 min på varje sida så att bröden får lite färg och blir "bubbliga".
Linda in bröden i lite folie så håller de sig varma.
Äggkoppar
Helgens Stockholms visit
Queen of Hagavägen
Nya jeans
Har köpt ett par nya sommriga jeans. Känner mig nöjd (hittills i alla fall, hon i affären sa att de skulle gå ut sig"onormalt mycket"..så vi får väll se), dom kostade bara 199 kr på Gina Tricot.
För mycket att göra
Ett konstig fenomen är att när jag tex borde tentaplugga så får jag plötsligt lust att diska, städa, putsa fönster, rensa ur garderoben, röja på vinden, plantera om blommor...
Det är precis som att när jag ska göra någonting tråkigt (och viktigt) så blir dom andra vardagstråk sakerna helt plötsligt väldigt roliga och viktiga.
Nu ska jag sätta mig och försöka förstå och lära mig det här med intergraler till på Tisdag...ska bara dammsuga bakom spisen först..
Linsgryta/soppa
Linssoppa är riktig student mat för den är billig, mättande, lätta att göra i storkok, går att frysa, man kan blanda i lite av varje som man har hemma, nyttig och lätt att ta med.
Ingredienser:
1 morot
2-3 potatisar
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2 dl röda linser
5 dl vatten
1 grönsaksbuljong tärning
olja
salt, peppar, garam masala, paprikapulver..
Börja med att skala och hacka löken och vitlöken. Fräs med olja i en kastrull. Skala och skär moroten och potatisen i bitar. Skölj linserna och tillsätt till kastrullen tillsammans med krossade tomater, morot och potatis. Häll på vatten (tills du tycker att det ser lagom "soppigt" ut) och buljongtärning. Krydda och låt koka tills potatisen och moroten är mjuk (ca 20 min).
Servera med en klick turkisk yogurt eller gräddfil och gör matlådor av resten!
Vill man ha en köttigare variant kan man låta strimlad kycklingfile koka med.
Våren är här!
Jag är glad för nu är verkligen våren här!
Jag har lyckats sköta om min orchide under vintern så nu står den i full blomm och fler knoppar är på väg..
Vår-städar paj
Städa ur skafferiet och kylskåpet, av lite gamla rester kan man lätt trolla ihop en god paj.
Ingredienser till Pajdeg:
2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
2 msk vatten
ca 1 dl olja
en nypa salt
Blanda allt i en bunke och tryck ut i en pajform. Mängden olja kan variera, kanske behövs alltid inte en hel dl.
Ingredienser till äggstanning:
3 ägg (går med två också)
ca 3 dl mjölk ( kan varieras/ blandas ut med vatten om man inte har tillräckligt med mjölk)
salt och peppar
Vispa ihop och salta och peppra. Det är även gott att ha i torkade örter och andra kryddor.
Förslag på fyllningar:
Fetaost
Champinjoner (färska eller på burk)
oliver
soltorkade tomater
rödlök
bönor
skinka/kassler
broccoli ( fryst eller färsk)
paprika
Zucchini
spenat
persilja
färsk tomat
mm..
Lägg i fyllningen i formen och häll över äggstanningen över fyllningen och strö på riven ost. Grädda i ugnen ca 20-30 minuter (tills den ser klar ut) på ca 175 grader.
Dinkelknäckebröd med smak av rosmarin.
Goda små knäckebröd med rosmarin och solrosfrön, passar bra till soppa eller till kvälls teet.
Ingredienser:
25 g jäst
2 1/2 dl vatten
2 tsk torkad rosmarin
2 tsk salt
1 tsk flytande honung
1/2 dl vetekli
2 dl grovt rågmjöl
3 dl dinkelsikt
1 1/2 dl vetemjöl
Rör ut jästen i ljummet vatten (37 grader). Mortla rosmarinen och tillsätt till vattnet och jästen. Tillsätt även salt, honung, vetekli och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg och jäs under bakduk i ca 15 minuter.
Dela degen i 30 bitar och kavla ut varje bit tunnt. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och nagga med en gaffel. Pensla med kallt vattenoch strö över lite rosmarin och solrosfrön.
Grädda på 250 grader i ca 5- minuter. Låt svalna på ett galler och förvara i en fin burk med lock.
Dagens outfit
Skjorta och kjol från second hand.
Hemmagjord Pasta
Att göra sin egen pasta är otroligt ambitiöst och kräver mycket tålamod..Dessutom behöver man en pasta maskin för att göra spagetti eller tagliatelle. Lasagne plattor går däremot bra att göra utan maskinen, då gäller det att kavla tunna skivor.
Ingredienser till ca 500g pastadeg (12 lasagneplattor eller ca 4 portioner spagetti)
2 dl vetemjöl special (eller vanligt)
3 dl durumvetemjöl
3 ägg
1 tsk salt
2 msk olja
1-2 msk vatten (uteslut om du ska använda pasta maskin)
Blanda ihop allt i en bunke och knåda ordentligt (eller kör i matberedare ca 1 min). Lägg degen i en tät påse och låt vila i kylen minst 30 minuter.
Dela sedan degen i 4 lika stora delar och kavla ut, skär ut plattor eller kör i pastamaskinen.
Låt pastan ligga och torka en stund innan den kokas.
Koka pastan i rikligt med vatten (saltat) i ca 2 minuter (lätt att det blir överkokt, så håll koll!). Häll av i ett durkslag och häll upp pastan på fat/ skål och blanda i lite olivolja.
Lasagneplattor ska doppas i kallt vatten med lite olja i efter att de kokats och sedan ligga och kallna på en fuktig handduk.
Servera med en god pastasås!
Thai!
För att komma i stämning - Börja med att slå på lite Thailändsk musik Thai Music
Vegetariska Vårrullar
Ingredienser till ca 20 st:
Den gröna delen på en purjo
1 burk babmuskott (fint strimlade)
1 paket glasnudlar
1/2 vitkål
Ett paket vårrulleplattor
ett ägg
1 tsk soja
1/2 tsk salt
Olja till fritering
Strimla purjo och vitkål fint och fräs med olja i en panna så att det blir lite mjukt. Tillsätt sedan bambuskott, soja och salt.
Lägg glasnudlar i ljummet vatten så att de blir mjuka, häll av och tillsätt nudlarna i pannan. Stek något.
Ta fram vårrulleplattorna.
1) Lägg på en lagom klick med innehåll på plattan, ganska nära hörnet.
2) Vik över hörnet över fyllningen och rulla så det ser ut som ett kuvär.
3) Pensla med ägg i kanterna och vik in över rullen, ganska tight.
4) Rulla ihop.
Fritera sedan rullarna i olja ca 6 minuter, så att de blir gyllen bruna. Låt svalna på ett galler.
Servera med sötsursås och soja.
Tom Yam Gai
Ingredienser:
2 citrongräs
4-5 charlottenlökar
2 vitlöksklyftor
4 kycklingfileer
1 citron
3 chili
4-5 lime blad (kaffir)
1 burk kokosmjölk
kyckling buljong
1/2 kg champinjoner
4 koriander rötter ( eller hackad koriander)
Banka (med sidan av kniven) vitlöksklyftrona och skär i bitar, skölj och banka citrongräs och skär i bitar. Skala löken och banka och skär upp den.
Banka och skär upp chili frukterna. Skär champinjonerna på hälften.
Tärna kycklingen i ca 1,5 cm stora bitar.
Koka upp kokosmjölk och ha i alla dom bankade varorna och champinjonerna. Smaka av med salt och låt koka 2-3 minuter.
Tillsätt sedan kyckling och buljong och låt koka ca 15 minuter under lock.
Servera med ris eller som en soppa.
Thailändsk räksallad med glasnudlar
Ingredienser:
1 paket glasnudlar
koriander (färsk)
3 chili
1 paket räkor
1 citron eller lime
1 gul lök
salt
Blötlägg glasnudlarna i ljummet vatten så att de blir ganska mjuka.
Strimla chili fint och strimla koriandern. Skala och skär upp löken.
Pressa ur saften ur en citron/ lime i en skål och blanda med salt.
Häll snabbt över kokande vatten över glasnudlarna så de blir mjuka.
Blanda limesaften med nudlarna och ha sedan i chilin, koriandern och löken. Servera!
Tack till Sara och mamma Mullika!
Sena kvällar..
Har gjort fynd igen..
Ungsform, den obligatoriska burken, socker/kak skål och två bamburamar.
Tvålpump.
Karamellburk i glas och kakburk.
Necessär och plockepinn.
Kudde och virkade grytlappar.
Allt är från SeconHand.
När jag har tråkigt
När jag var mindre (och hade tråkigt) brukade jag göra en massa lappar med förslag på vad man kunde göra när man hade tråkigt och lägga i en burk. Sen var det bara att dra en lapp nästa gång tråkigheten slog till.
Här är några förslag på saker som skulle kunna stå på lapparna i dag:
- Gör en ny playlist på spotify --> Länk till en av mina listor: Chill
- Baka ( varför inte prova ett nytt recept?)
- Måla Naglarna (Klassiker)
- Göra en lista på saker som behöver göras (listor är det bästa)
- Klippa ut bilder ur gamla tidningar och rama in eller använd som presentpapper