Hemmagjord Pasta
Att göra sin egen pasta är otroligt ambitiöst och kräver mycket tålamod..Dessutom behöver man en pasta maskin för att göra spagetti eller tagliatelle. Lasagne plattor går däremot bra att göra utan maskinen, då gäller det att kavla tunna skivor.
Ingredienser till ca 500g pastadeg (12 lasagneplattor eller ca 4 portioner spagetti)
2 dl vetemjöl special (eller vanligt)
3 dl durumvetemjöl
3 ägg
1 tsk salt
2 msk olja
1-2 msk vatten (uteslut om du ska använda pasta maskin)
Blanda ihop allt i en bunke och knåda ordentligt (eller kör i matberedare ca 1 min). Lägg degen i en tät påse och låt vila i kylen minst 30 minuter.
Dela sedan degen i 4 lika stora delar och kavla ut, skär ut plattor eller kör i pastamaskinen.
Låt pastan ligga och torka en stund innan den kokas.
Koka pastan i rikligt med vatten (saltat) i ca 2 minuter (lätt att det blir överkokt, så håll koll!). Häll av i ett durkslag och häll upp pastan på fat/ skål och blanda i lite olivolja.
Lasagneplattor ska doppas i kallt vatten med lite olja i efter att de kokats och sedan ligga och kallna på en fuktig handduk.
Servera med en god pastasås!
HAX! :)