Glad Påsk!
Fynd
Friggs te, 2 för 10 på Dollar Tore.
Burkar, secondhand.
Skjorta, secondhand.
American Bluberry-Muffins
Stora Amerikanska blåbärsmuffins!
Ingredienser:
3 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
2 1/2 dl socker
200 gram smör
(1/2 dl vatten)
5 dl frysta blåbär
Vispa ägg och socker fluffigt, rör ner bakpulver och vaniljsocker. Smält smöret och häll ner i smeten. Blanda i mjöl och rör om till en smidig smet, är den för tjock tillsät 1/2 dl vatten. Vänd till sist ner blåbären försiktigt (om dom är frysta går de inte sönder lika lätt). Häll sedan ner smeten i muffinsformar ( tips! Använd riktiga muffinsformar (finns på Öb för ca 15 kr) , ej bullformar för att få riktigt stora muffins) i en muffins plåt och grädda på 200 grader i ca 15 minuter. Känn med en sticka så att de ej är kladdiga inuti.
Våfflor
Våffeldagen var ju i Torsdags men man borde äta våfflor oftare än en gång per år. En ordentlig brunch med våfflor, sylt och glass passar bra på helgen.
Ett tips (som jag fått av Maria) är att blanda i lite vispad grädde i smeten istället för ägg (eller så har man både och) då blir våfflorna extra lyxiga!
Helgens festligheter
Cupcakes!
Kladdkakemuffins
Ingredienser:
2 ägg
3 dl socker
1 krm salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1,5 dl vetemjöl
5 msk kakao
100 g smör
vit choklad, mörk choklad eller mjölkchoklad.
Vispa äggen och sockret poröst. Blanda i de torra ingredienserna, smält smöret och ha i det i smeten. Röra om och vänd ner bitar av choklad. Häll upp smeten i formar i en muffinsplåt och grädda ca 10 minuter på 200 grader.
Servera med en klick grädde och polly.
Hallon och vit choklad muffins
Ingredienser:
2 dl socker
3 ägg
1 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
100 gram smör
100 gram hackad vit choklad
ca 4 dl frysta hallon
Vispa äggen och sockret poröst. Tillsätt sedan bakpulver och mjöl. Rör om ordentligt och smält smöret. Häll till sist i smöret och vänd sedan i bären och chokladen. Häll upp i muffinsformar i en muffinsplåt. Grädda i ca 15 minuter på 200 grader.
Frosting
200 gram philadelfia
ca 2 dl florsocker
saft från en halv citron
Rör i hop philadelfia och florsocker och tillsätt citronsaften. Smaka av! Spritsa sedan ut frostingen på muffinsarna och dekorera med tex strössel, godisar och hackad choklad.
Blåbärsgrottor
Baka mer småkakor! Klassikern hallongrottor kan varieras med blåbärssylt och blir då blåbärsgrottor.
Ingredienser:
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
ca 1 dl blåbärssylt
Blanda ihop alla torra ingredienser. Tillsätt smöret och arbeta ihop till en smidig deg med en gaffel. Låt degen vila i kylskåp en stund, värm under tiden upp ugnen till 200 grader.
Forma bollar av degen och lägg i formar (eller på bakplåtspapper), gör en fördjupning i mitten av bollarna och klicka i lite sylt. Grädda i ca 10 minuter.
Gör det själv VI
Hannas filmjölksbröd
Mattraditionerna i Sverige bygger mycket på att maten ska ha lång hållbarhet och mätta länge.
Det här filmjölksbrödet är grovt och fiberrikt, ger en bra mättnad och är dessutom bra för magen - ett riktigt superbröd. Det är dessutom lätt att göra då det inte behöver jäsa.
Ingredienser till två bröd:
5 dl Grahamsmjöl
3 dl grovt rågmjöl
1 dl vete eller havre kli
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl vetekross
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1L fil
1 1/2 tsk bikarbonat
1 msk honung
Blanda fil, honung och bikarbonat (lättast att göra det direkt i filpaketet). Blanda alla andra ingredienser i en bunke, häll sedan i filblandingen och rör om. Sätt smeten i två brödformar med bakplåtspapper i.
Grädda i nerdesta delen av ugnen i 1 1/2 - 2 tim på 175 grader. Börjar bröden se brända ut kan man lägga på en bit aluminiumfolie över bröden. Efter gräddningen - vira in bröden i en varsin kökshanduk och låt vila.
För att piffa upp bröden kan man ha i nötter, russin, torkad aprikos, andra mjölsorter, rågflingor eller riven morot.
Bröden går mycket bra att frysa och ta fram vid behov.
Aqaba, Jordanien
22 Mars
Finaste presenterna från min kärlek <3
Hemma igen från Dadelland.
Väskan är packad!
Åker till Jordanien en vecka :D
Ungspannkaka
God ungspannkaka gjord på grahamsmjöl.
Ingredienser:
2 1/2 dl grahamsmjöl
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
olja till formen
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop grahamsmjöl, salt, mjölk och ägg i en bunke och vispa till en jämn smet. Smörj en ungsform och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Servera med drottningssylt och grädde!
Lite nyttigare alternativ är att bland att blanda i riven morot eller rivet äpple i smeten och servera med keso.
Vardagslyx
MUMS!
Nudelsoppa
Enkel nudelsoppa
Ingredienser:
ca 150 g ( 1 burk) Hela champinjoner
1 stor morot
1/2 purjolök
2 vitlöksklyftor
1/2 grönsaksbuljong tärning
1 msk soja
1 L vatten
ca 150-200 g nudlar
Hacka moroten, purjon och vitlöken i bitar och koka med vattnet och grönsaksbuljongen ( evetntuellt lite chilli också) tills moroten blivit mjuk. Tillsätt sedan champinjoner och nudlar och koka ca 3 minuter så att nudlarna blir klara. Eventuellt kan du ha i mer vatten ifall det kokat bort. Tillsätt till sist sojan.
Klart att servera!
Villa man få lite matigare soppa kan man ha i lite stekt kyckling i bitar eller ett stekt ägg.
Ägg
Allt man behöver för att överleva finns i ett ägg, förutom vitamin C. Så man kan i princip överleva på endast ägg och apelsiner.
Är det svårt att skala ägget när du har kokat det? Det betyder att ägget är färskt.
Vad betyder siffrorna på äggen? Första siffran står för hur hönsen haft det: 0= ekologisk, 1= frigående utomhus, 2= frigående inomhus, 3= burhöns. SE står för sverige, nästa tre siffror står för producent och sista siffran/bokstaven står för stall.
En värphöna lägger ca 300 ägg/år.
Gör det själv V
Med hjälp av ett fint tyg, en målarduk eller ram och en häftapparat kan man enkelt göra en egen tavla. Det går bra att häfta med en vanlig häftapparat, man får ha den öppen när man häftar bara.
Små saker att glädja sig åt när man tentapluggar.
Små gulliga överstryknings pennor.
Fika paus med familjen.
Myskläder hela dagen.
Efter Söndag kommer vardag.
"Rivarburkar" underlättar vardagen. Den rivna moroten hamnar på sin plats, på en gång.
IKEA 19kr.
Gör det själv IIII
Med några knappar, magneter och lite superlim kan man göra fina kylskåpsmagneter!
Skorpor till teet.
Jag gillar sånt som knaprar. Dom här skorporna är enkla och knapriga, godast är dom med marmelad och philadelfia ost.
Recept:
5 dl mjölk
1 dl rapsolja
1 paket jäst (50g)
2 tsk salt
7 dl grahamsmjöl
1 dl kruskakli
ca 6 dl vetemjöl
lite honung
Mät upp olja och mjölk i en kastrull och värm till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och ha i salt och honung, rör i lite av mjölken så att jästen löser upp sig. Tillsätt sedan resten av mjölken, grahamsmjöl och kruskakli. Ha till sist i mjölet ( jag har experimenterat lite med att ha i 2 dl rågmjöl och 4 dl vetemjöl, blir bra!) och arbeta i hop degen. Låt degen jäsa under bakduk i 30-40 min.
Häll sedan ut degen på ett mjölat bord och knåda den. Dela sedan upp degen i 4 delar och rulla dem till rullar. Skär varje rulle i 5-6 bitar och låt dem jäsa på en plåt med bakplåtspapper i 15 min. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
Grädda bullarna i ca 15 minuter ta sedan ut dem och bänd i sär med en gaffel. Lägg dom på plåten igen med snittytan uppåt och grädda i 5-6 minuter så att de får lite färg. Sänk sedan ungstemperaturen till 100 grader och torka skorporna i ugnen ca 2 tim.
Förvara i en fin burk!
Dagens Muffin
ChickenCurry
ChickenCurry - snabbt och gott helt enkelt.
Ingredienser:
2 kycklingfileér
1/2 lök
1/2 purjolök
2 1/2 dl matlagningsgrädde
Curry,cayennepeppar, garam masala, salt efter smak.
(Eventuellt en strimlad paprika också)
Skär upp och stek kycklingfileér och lök. Ha i kryddorna och stek med en stund, tillsätt sedan matlagningsgrädden och eventuellt en skvätt mjölk om det inte blir tillräkligt "såsigt". Låt det småputtra ca 10 min. Servera med basmatiris, banan och jordnötter.
Järn boost
Järn-boostar med blodpudding i dag. Jag tror att det är viktigt att göra det i bland.
Biscotti di prato
Söta små skorpor att äta i tid och otid..
Detta behövs:
100 g mandel
4 dl mjöl
2 ägg
1 1/2 dl socker
skal av 1 apelsin
1 1/2 msk vaniljsocker
1/4 tsk bakpulver
en nypa salt
Sätt ugnen på 200 grader och rosta mandeln, hacka den sedan grovt. Sänk sedan temperaturen till 175 grader. Blanda mjöl, mandel, socker, vaniljsocker, bakpulver, salt och rivet apelsinskal. Knäck i båda äggen och rör om och knåda till två rullar, ganska tunna. Grädda rullarna i ca 25 minuter. Ta sedan ut dem och skär ca 1 cm tjocka sneda skivor och låt dem "torka" i ugnen på 120 grader i ca 25 minuter.