Hannas filmjölksbröd
Mattraditionerna i Sverige bygger mycket på att maten ska ha lång hållbarhet och mätta länge.
Det här filmjölksbrödet är grovt och fiberrikt, ger en bra mättnad och är dessutom bra för magen - ett riktigt superbröd. Det är dessutom lätt att göra då det inte behöver jäsa.
Ingredienser till två bröd:
5 dl Grahamsmjöl
3 dl grovt rågmjöl
1 dl vete eller havre kli
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl vetekross
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1L fil
1 1/2 tsk bikarbonat
1 msk honung
Blanda fil, honung och bikarbonat (lättast att göra det direkt i filpaketet). Blanda alla andra ingredienser i en bunke, häll sedan i filblandingen och rör om. Sätt smeten i två brödformar med bakplåtspapper i.
Grädda i nerdesta delen av ugnen i 1 1/2 - 2 tim på 175 grader. Börjar bröden se brända ut kan man lägga på en bit aluminiumfolie över bröden. Efter gräddningen - vira in bröden i en varsin kökshanduk och låt vila.
För att piffa upp bröden kan man ha i nötter, russin, torkad aprikos, andra mjölsorter, rågflingor eller riven morot.
Bröden går mycket bra att frysa och ta fram vid behov.
Comments
Postat av: linda
efterlängtat inlägg!
Postat av: Sara (Nysvensken)
Är det de receptet jag har?
Trackback