Hel kyckling i ugn
En ny favorit! Att steka en hel kyckling i ugnen kanske verkar svårt, men det är väldigt enkelt och blir dessutom mycket gott!
Ingredienser:
1 hel kyckling (om den är fryst, låt den tina i kylskåp 1 dygn)
1 citron
ett knippe persilja
ca 2 msk tokad rosmarin
till pensling
2 msk olja eller smält smör
2 msk soja
salt och peppar
Sätt ugnen på 175 grader. Dela citronen i 8 delar och fyll kycklingen med persilja, citron och rosmarin. Pensla med en blandning av olja, soja, salt och peppar. Sätt in kycklingen i nedre delen av ugnen och stek 1 tim- 1 tim 15 min. Se till att kycklingen är helt klar och att köttsaften ej är röd. Har man en stektermometer ska innertemperaturen vara ca 75 grader.
Gör en redning av skyn genoma att låta den koka upp med 1/2 buljongtärning, 1/2 dl vatten och 1 1/2 msk vetemjöl. Späd redningen med en skvätt grädde.
Servera med potatisklyftor och en sallad.
Min Mamma
Sommarens drink
En god drink att sippa på en varm sommarkväll.
Ingredienser till en drink:
ca 1 dl Brämhults hallon juice
ca 1 dl Mousserande vin
ca 4 cl Bacardi razz
Frysta hallon
Mynta blad
Lost
Nu har jag sett alla Lost. Jag är glad att det äntligen är slut.
Grill med Chill
En solig Onsdagskväll, perfekt tillfälle att tända grillen.
Grillspett och potatissallad stod på menyn.
Grill -ölen.
Marcus och Sara smaskar.
Koncentrerat grillande.
Marshmallow!
Sommar klänning 2010
December 09
Hittade den här bilden och blev glad för att jag slapp ha en " Kall tidig Måndags morgon" moment i dag. Det har gått snabbt att byta ut det mot " Sovmorgon, solig och ledig Måndag".
Ta med maten ut
Har man ingen balkong att sitta på kan man alltid ta med sig en filt och sätta sig i gräset.
Varma mackor med en sallad till passar perfekt att äta när man sitter ute.
Ett plus är ju att man kan få besök av gulliga katter :)
Lördag på stan
Efter en shoppingrunda behövs mat. Vi provade en av Uppsalas alla sushi hak, Ippai Ippai.
Gott var det!
Efter det blev det en stund vid ån. Sen glass! Toppendag :D
4 X Boktips
Vissa böcker måste läsas på engelska för att man ska få den rätta känslan. Chicklit böcker måste till exempel läsas på Engelska! Här kommer 4 tips på bra böcker på engelska (ej chicklit tyvärr, men det kanske kommer):
Ten Storey Love Song av Richard Milward
Handlar om Bobby the Artist och hans vänner/grannar som alla är lite udda personer. Mycket piller, droger och missär men även kärlek mitt upp i allt..
Girlfriend in a coma av Douglas Coupland
Alla som läst en bok av Douglas Coupland vet att dom är någonting alldeles extra.
Girlfriend in a coma handlar om 17 åriga Karen som hamnar i koma strex efter att hon förlorat sin oskuld. Mycket hinner hända innan hon vaknar upp igen..
Dead until Dark av Charlaine Harris
Älskar man True Blood måste man läsa den här boken som är den första av 10 (hittils) böcker om Sookie. Kanske något att plöja igenom innan säsong 3 börjar.
Are you experienced av William Sutcliffe
Har man varit ute och backpackat vet man hur jobbigt det kan vara i vissa situationer. Dave reser till Indien med sin kompis flickvän, hon försöker hitta sig själv och sitt "tantariska center" medan Dave hade väntat sig någonting helt annat..
På torsdag äts det ärtsoppa, på lördag är det fest men fredag är endå den dagen som känns bäst!
Fram med Godiset! Gojjsa ner rumpan i soffan, sätt en kudde bakom huvudet, greppa fjärkontrollen, se till att ha godisskålen inom räckhåll och luta dig tillbaka för nu börjar helgen!
Pizza Time!
Att göra pizza hemma är underskattat. Det är lätt att improvisera ihop en god pizza av lite av varje som man hittar i sitt kylskåp. Bäst att göra två plåtar när man ändå är igång.
Ingredienser till 2 pizzor:
Deg:
4-5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 1/2 dl vatten
25 gram jäst
1 tsk salt
3 msk olivolja
Rör ut jästen i ljummet vatten, tillsätt salt och olja. Blanda sedan i de båda mjölen och arbeta ihop till en deg. Låt degen jäsa i 1/2 - 1 tim under bakduk . Under tiden kan du hacka upp grönsaker och göra iordning en tomatsås.
Sätt ugen på 225 grader. Kavla sedan ut till två tunna pizzor och bred på tomatsås och strö över topping.
Grädda i ca 20-25 minuter. Servera med pizzasallad.
Tomatsås
2 burkar krossade tomater ( ett tips är att använda såna som är blandade med kryddor)
4 msk tomatpure
oregano
basilika
persilja
chili
salt
peppar..
Blanda ihop allt och krydda efter smak, har du en burk salsa över kan det vara gott att blanda i också.
Jag gillar när det är mycket på pizzan, massor med grönsaker och mozzarella blir alltid gott.
Förslag på "topping":
Mozzarella
Squash
Svamp
Paprika
Coctailtomater
Rödlök
Oliver
Aubergine
Tonfisk
Kyckling
Salami
Riven ost...
En skön dag
Mammas goda valnötsbröd
Mycket goda bullar gjorda på surdeg efter mammas recept.
Ingredienser:
3,5 dl surdeg ( på råg eller vetemjöl)
8,5 dl vetemjöl
1 dl fint rågmjöl
3 dl vatten
2-3 dl valnötter
en nypa salt (12 g)
Mät upp allt utom salt och nötter i en bunke och arbeta ihop i ca 10 min. Tillsätt sedan saltet och nötterna och knåda ytterligare lite. Låt sedan degen vila i ca 1 tim under bakduk eller i "baklåda" (låda med lock).
Tryck ut degen på ett mjölat bakbord (eller blöt diskbänk) till en rektangel. Vik in sidorna så det blir som ett "paket". Låt sedan degen jäsa ytterligare 1-3 timmar.
Skär sedan ut 4 delar och forma försiktigt varje del till ca 3-4 bullar. Lägg bullarna på en plåt och jäs i 1-3 timmar.
Sätt ugnen på 275 grader. Ställ in bröden och spraya/ häll över en kopp med vatten. Grädda först 10 minuter, sänk sedan värmen till 200 grader och öppna ugnen en stund (för att "lufta" ut lite varmluft). Grädda sedan ytterligare 10-12 minuter.
Tacopaj
Tacopaj är enkelt och alltid lika gott. Bäst blir det med en god sallad, nacho chips och mojito till.
Ingredienser:
Paj deg:
1 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 msk vatten
2/3 dl olja
1/2 tsk salt
Fyllning:
300-400 gram köttfärs
2/3 burk majs
en burk sala eller krossade tomater (blandat med lite chilli)
1/2 röd lök
1 påse tacokrydda
riven ost
gräddfil
Börja med ställa ugnen på 200 grader. Blanda ihop ingredienserna för pajdegen och tryck ut i en pajform.
Bryn köttfärsen och löken, tillsätt tacokryddan. Blanda sedan i tomatkross eller en burk salsa och majs. Vill man kan man tillsätta gräddfil men den är även god att ha brevid.
Lägg i fyllningen i pajformen och strö över riven ost. Grädda i ca 30 minuter.
"Mojito" vatten
Blanda myntablad, is och lime i en kanna med vatten, smakar nästan som mojito :D
Sommarens shorts!
Ett hett tips är att sy ett par shorts av ett par gamla jeans. Har man inga gamla kan man köpa ett par på second hand för ca 30 kr. Mycket billigare än att köpa ett par jeans shorts på HM för 399 kr.
Långhelg hemma i Dalarna
Första rabarbern plockades och den första rabarberpajen bakades.
Mammas senaste visp-uppfinning.
Mycket regn..
Men efter regn kommer sniglar.
Premiärgrillning på Ericas elgrill, katten tittade på.
Second hand besök resulterade i ett par gummistövlar..
En burk och te "kanna"..
och en fin sockerkaks form.
Plus detta han jag även med att äta winerbröd med Nina, ha en helkväll med Anna, äta sushi med min mamma och sola i parken med Sara. Om tre veckor kommer jag hem igen!
Snabbt och enkelt.
Tänkte bara tipsa om Keldas färdiga soppor, dom är bra att ha som nöd mat när man inte orkar eller har tid att laga en massa mat. Dessutom håller dom länge i kylskåpet.
Man kan tina upp lite brocolli och ha i eller skiva i en tomat. Thai soppan passar bra med lite nudlar.
Sommar tecken
Men jag säger som Mackan Edlund (Erik och Mackan- mackan): "Det tuttar upptaget".
Sommar, sommar..
Sunny Beach, Bulgarien.
Nu börjar sommaren komma vilket gör att man börjar planera för vad man ska göra och samtidigt tänka på hur det var förra sommaren... Jag hoppas och planerar för en minst lika bra
sommar i år!
Berlin
Uppsala Reggae
Popaganda
Peace and Love
Grilla!
Fester med gäster.
Och så mycket mer..!
Man kan inte lyckas jämt..
Försökte mig på lite multibakning genom att ha både kex och biscotti i ugnen samtidigt även fast det inte är en varmluftsugn. Resultatet blev att biscottisarna brändes på undersidan.. kanske beror det på att jag tvättade och försökte äta lunch samtidigt som jag bakade både kex och biscotti.
Löste det hela med att skära av det brända, så nu är "scottisarna" nästan som vanligt :) Kexen blev däremot bra, alla recept finns här på bloggen.
Bullar!
I dag har jag bakat bullar, men istället för att fylla dom med kanel och socker har jag haft i nutella vilket verkligen blev en hit!
Ingredienser ( till många små bullar, gör hälften om du inte har mycket plats i frysen/magen):
125 gram smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl socker
50 gram jäst
14-14 dl vetemjöl
1 burk nutella
1 ägg till pensling
Smält smöret och blanda i mjölken, se till att det är fingervarmt. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken och smöret. Rör ut jästen och tillsätt sedan mjölet, saltet och sockret. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen i ca 30 minuter under bakduk.
Knåda degen, dela i fyra delar och kavla ut varje del för sig, bred på nutella och rulla i hop. Skär skivor och lägg i formar på en plåt. Låt jäsa i ca 30 minuter.
Värm ugnen till 225-250 grader. Pensla bullarna med ägg och grädda i ca 5-8 minuter.'
Klart! :D
Fredagsmys
Räkmackan är en riktig klassiker.
Finskt surdegsbröd - inget för den otålige
Äntligen! Efter 6 dagar av matning, knådning, jäsning och vilning är mitt första surdegsbröd klart. Resultatet blev ett fast men inte för kompakt bröd med god smak och lågt GI. Jag känner mig nöjd med mitt första surdegsbröd.
Här kommer receptet till 2 bröd för er som vågar er på detta:
Dag 1
1 1/2 dl ljummet vatten
1 tsk honung
1 1/2 dl rågmjöl (jag använder fint rågmjöl, bäst blir det tydligen om man använder ekologiskt)
Dag 2, morgon
1 dl vatten
1 dl rågmjöl
Dag 2, kväll
1 dl vatten
1 dl rågmjöl
Dag 3, morgon
1 dl vatten
1 dl rågmjöl
Dag 3, kväll
1 dl vatten
1 dl rågmjöl
Blanda ingredienserna (dag 1) i en bunke och täck med plastfolie. Ställ bunken på en varm plats, tex ovanför kylskåpet. Mata sedan degen morgon och kväll tills dag 3. Blanda om ordentligt när du matar degen så att luft kommer ner i den, detta är viktigt.
Efter dag 3 har man en klar "surdeg" som man antingen kan baka på direkt (se nedan) eller spara i kylskåpet eller i frysen. Sparar man surdegen i kylen skall den matas med 1/2 dl vatten och 1/2 dl rågmjöl en gång i veckan och en skvätt honung en gång i månaden.
Dag 4
7 dl surdeg ( från receptet ovan, blir det över eller om du bara gör ett bröd kan resten sparas i kylen)
30 gram jäst
3 1/2 dl fint rågmjöl
Blanda alla ingredienser och knåda i tio minuter (eller kör i maskin 5 minuter). Plasta in och låt stå svalt till nästa dag.
Dag 5
2 dl vetemjöl
4 dl fint rågmjöl
1 1/2 dl vatten
1 1/2 msk salt
1/2 dl solrosfrön
1 msk honung
Blanda alla ingredienser med det från dagen innan, tänk på att degen ska vara lös. Arbeta ihop degen i ca 20 minuter för hand (jag orkade inte så länge men det blev bra ändå) eller 15 minuter med maskin. Låt sedan degen vila i ca 2 timmar.
Olja två brödformar och häll i degen. Släta ut med en fuktig sked och strö över lite rågmjöl. Låt bröden jäsa i 1-2 timmar.
Värm ugnen till 250 grader, ställ in formarna och spraya in vatten med en blommspruta (ger bröden en lite hårdare yta). Sänk värmen till 200 grader och grädda bröden i ca 40 minuter.
Låt bröden vila ett dygn innan du skär i eller börjar äta av dom. Brödet håller i upp till 2 veckor.
Torsdag
I morgon är det Fredag!
Fyrkornskross bröd
Receptet till brödet hittade jag på saltå kvarns 4-korns kross paket. Jag hade inte rågsikt hemma så jag bytte ut det mot fint rågmjöl, vilket fungerade bra.
Ingredienser till 2 bröd:
2 dl 4-kornskross
4 dl vatten
5 dl mjölk
50 gram jäst
2 tsk salt
2 msk olja
13-14 dl fint rågmjöl
Koka upp kross och vatten i en kastrull och låt koka i ca 10 minuter, det blir som en gröt. Häll sedan över det i en bunke och tillsätt mjölk. Se till att blandningen är lagom varm för jästen. Smula ner jästen och rör ut så att den löser sig. Tillsätt sedan salt, olja och nästan allt mjöl - spara lite till utbakningen. arbeta ihop till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
knåda sedan degen lätt på ett mjölat bakbord och forma till två bröd. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 30 minuter under bakduk.
Grädda bröden i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. Låt bröden kallna innan du skär i dem.
Popcorn
Hur poppar man egentligen perfekta popcorn hemma?
Du behöver:
En bra kastrull med lock
Raps olja
Majskorn ("popcornfjun")
Börja med att hälla i lite olja i kastrullen så att botten täcks, men inte för mycket!
Sätt plattan på högsta värmen och lägg i 3 "prov" majskorn. Glöm inte att sätta på locket.
När du hör att dina testpopcorn poppar är det dags att sänka värmen till hälften och ha i resten av majskornen. Ta så mycket så att det täcker botten, plus lite till. Lägg på locket igen och poppandet kan börja!
Oftast har jag i för mycket majs så att locket höjs på kastrullen och det "poppar över", men då är det bara att hälla av lite popcorn och låta det poppa vidare.
Salta sedan med örtsalt eller vanligt salt.
Indianerna trodde att det bodde en liten ande i majskornet som blev så arg när den hettades upp att den exploderade och blev till ett litet moln.
Måndag igen
Börjar veckan med att äta en stadig sushi och kina buffe tillsammans med Sara innan hon åkte tillbaka till Dalalandet. Wasabin rensade bihålorna och Sara åt tills hon fick den klassiska sushi-magen.
Fler bilder från Valborg
Champange furkost är en bra början på dagen!
Forsränning
Ännu mer bubbel i parken.
Picknick med muffins och jordgubbar.
Bubbel
Marcus var nöjd.
Mycket folk och fint väder!
Sara var på besök hade med sig "fruitbasket".
Vattenpipor röktes.
Marcus
Efter ett antal timmar på stan var det dags att åka hemmåt.
Sen blev det grillning.
Och självklart massvis med mat! En mycket glad Valborg hade vi!
Valborgshelg
Svalborg, Kvalborg, Valborg och Finalborg...