Mammas goda valnötsbröd
Mycket goda bullar gjorda på surdeg efter mammas recept.
Ingredienser:
3,5 dl surdeg ( på råg eller vetemjöl)
8,5 dl vetemjöl
1 dl fint rågmjöl
3 dl vatten
2-3 dl valnötter
en nypa salt (12 g)
Mät upp allt utom salt och nötter i en bunke och arbeta ihop i ca 10 min. Tillsätt sedan saltet och nötterna och knåda ytterligare lite. Låt sedan degen vila i ca 1 tim under bakduk eller i "baklåda" (låda med lock).
Tryck ut degen på ett mjölat bakbord (eller blöt diskbänk) till en rektangel. Vik in sidorna så det blir som ett "paket". Låt sedan degen jäsa ytterligare 1-3 timmar.
Skär sedan ut 4 delar och forma försiktigt varje del till ca 3-4 bullar. Lägg bullarna på en plåt och jäs i 1-3 timmar.
Sätt ugnen på 275 grader. Ställ in bröden och spraya/ häll över en kopp med vatten. Grädda först 10 minuter, sänk sedan värmen till 200 grader och öppna ugnen en stund (för att "lufta" ut lite varmluft). Grädda sedan ytterligare 10-12 minuter.
Comments
Trackback