Finskt surdegsbröd - inget för den otålige
Äntligen! Efter 6 dagar av matning, knådning, jäsning och vilning är mitt första surdegsbröd klart. Resultatet blev ett fast men inte för kompakt bröd med god smak och lågt GI. Jag känner mig nöjd med mitt första surdegsbröd.
Här kommer receptet till 2 bröd för er som vågar er på detta:
Dag 1
1 1/2 dl ljummet vatten
1 tsk honung
1 1/2 dl rågmjöl (jag använder fint rågmjöl, bäst blir det tydligen om man använder ekologiskt)
Dag 2, morgon
1 dl vatten
1 dl rågmjöl
Dag 2, kväll
1 dl vatten
1 dl rågmjöl
Dag 3, morgon
1 dl vatten
1 dl rågmjöl
Dag 3, kväll
1 dl vatten
1 dl rågmjöl
Blanda ingredienserna (dag 1) i en bunke och täck med plastfolie. Ställ bunken på en varm plats, tex ovanför kylskåpet. Mata sedan degen morgon och kväll tills dag 3. Blanda om ordentligt när du matar degen så att luft kommer ner i den, detta är viktigt.
Efter dag 3 har man en klar "surdeg" som man antingen kan baka på direkt (se nedan) eller spara i kylskåpet eller i frysen. Sparar man surdegen i kylen skall den matas med 1/2 dl vatten och 1/2 dl rågmjöl en gång i veckan och en skvätt honung en gång i månaden.
Dag 4
7 dl surdeg ( från receptet ovan, blir det över eller om du bara gör ett bröd kan resten sparas i kylen)
30 gram jäst
3 1/2 dl fint rågmjöl
Blanda alla ingredienser och knåda i tio minuter (eller kör i maskin 5 minuter). Plasta in och låt stå svalt till nästa dag.
Dag 5
2 dl vetemjöl
4 dl fint rågmjöl
1 1/2 dl vatten
1 1/2 msk salt
1/2 dl solrosfrön
1 msk honung
Blanda alla ingredienser med det från dagen innan, tänk på att degen ska vara lös. Arbeta ihop degen i ca 20 minuter för hand (jag orkade inte så länge men det blev bra ändå) eller 15 minuter med maskin. Låt sedan degen vila i ca 2 timmar.
Olja två brödformar och häll i degen. Släta ut med en fuktig sked och strö över lite rågmjöl. Låt bröden jäsa i 1-2 timmar.
Värm ugnen till 250 grader, ställ in formarna och spraya in vatten med en blommspruta (ger bröden en lite hårdare yta). Sänk värmen till 200 grader och grädda bröden i ca 40 minuter.
Låt bröden vila ett dygn innan du skär i eller börjar äta av dom. Brödet håller i upp till 2 veckor.
Comments
Postat av: Sara Nysvensken Bäckström
Vad fint det blev Hanna! Synd att man inte fick smaka :(
Trackback