Fyrkornskross bröd
Receptet till brödet hittade jag på saltå kvarns 4-korns kross paket. Jag hade inte rågsikt hemma så jag bytte ut det mot fint rågmjöl, vilket fungerade bra.
Ingredienser till 2 bröd:
2 dl 4-kornskross
4 dl vatten
5 dl mjölk
50 gram jäst
2 tsk salt
2 msk olja
13-14 dl fint rågmjöl
Koka upp kross och vatten i en kastrull och låt koka i ca 10 minuter, det blir som en gröt. Häll sedan över det i en bunke och tillsätt mjölk. Se till att blandningen är lagom varm för jästen. Smula ner jästen och rör ut så att den löser sig. Tillsätt sedan salt, olja och nästan allt mjöl - spara lite till utbakningen. arbeta ihop till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
knåda sedan degen lätt på ett mjölat bakbord och forma till två bröd. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 30 minuter under bakduk.
Grädda bröden i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. Låt bröden kallna innan du skär i dem.
Comments
Postat av: Sandra
Vilken fin blogg du har! =)
Postat av: Anna mitt i maten
Vilken fantastiskt fin blogg! Blir verkligen sugen på att baka det här brödet!
Trackback