Sommriga fynd




Asiatiska underlägg, korg med lock, glass skål, kopp med fat, kokbok och andra böcker plus fin filt med jordgubbs motiv.

Häftig lampa.

Sol i ölen


Ljusa Norrlands

Erica med sin röda tunga.

Fina Lisa!

Anna chillar.

Jag var nöjd.

Ninis i solen.

Jonte och Lisa.

Klassisk ätar bild på Marcus.

Boktips!




Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok för älskande - Xiaolu Guo
23 åriga Zhuang försöker med hjälp av ett lexikon ta sig fram i London. Zhuang träffar en man som förändrar allt.
Boken är ingen sträckläsar bok utan passar bättre att läsa några sidor ur då och då. Lite konstig men jag fastnade lite för den ändå.



Beach - Alex Garland
Klassikern du inte får missa! Boken är så mycket bättre än filmen och skiljer sig en hel del. Bör läsas av dej som längtar bort till ett orört paradis..



Shopaholic & Baby - Sophie Kinsella
Har man missat Shopaholic böckerna är det dags att börja läsa dom nu! Dom handlar om Becky som inte kan låta bli att köpa allt det där som vi egentligen inte behöver. Det är inte det att hon inte tänker en extra gång utan hennes inköp är ofta ganska genomtänkta, ialla fall hur hon ska kunna dölja dem för sin omgivning.
I Shopaholic & baby har Becky gift sig och ska nu få barn och allt måste vara perfekt, vilket inte alltid är så lätt.
Har man inte läst någon av böckerna tycker jag att man ska börja från början med den första Shopaholic boken.

Vegetariskt



Gör en vegetarisk buffé! Servera hummus och olika röror till.

Varm linssallad med fetaost
Ingredienser:
3 dl gröna linser
2 tsk kardemummakärnor
2 lagerblad
750 g färsk broccoli
4 dl couscous
1 liten röd spansk peppar
2-3 salladslökar eller en liten purjo
1 dl olja
1 msk flytande honung
1 msk balsamvinäger
2 tsk salt
peppar
200 g fetaost

Skölj och koka linserna tillsammans med kardemumma och lagerblad i ca 30 min. dela broccolin i bindre buketter och låt den koka med linserna ca 4-5 min i slutat av koktiden.
Koka under tiden upp 4 dl vatten och 1 tsk salt, tag kastrullen från plattan och ha i couscousen. Sätt på locket och låt välla ca 5 min.
Dela pepparfrukten och skrapa ur kärnorna, finhacka. Skär löken i strimlor och blanda den med pepparfrukten, olja, honung, vinäger, salt och peppar.
Låt broccolin och linserna rinna av väl och blanda med couscousen. Vänd sedan i lökdressingen. Smula till sist över fetaosten/ skär den i tärningar.

Rucolaröra
Ingredienser:
2 dl rucola
1 vitlöksklyfta
1 burk kesella
1 dl turkisk yoghurt
salt och peppar

Skala vitlöken och mixa tillsammans med rucola. Blanda sedan med kesella och yoghurt och saksätt med salt och peppar.



Pajrulle med grönsaker
Ingredienser:

Pajdeg:
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk curry
50 g smält smör
2 dl vatten

Fyllning:
5 dl strimlad vitkål
1 liten purjolök
1 stjälk selleri
1 paprika
1 liten spansk peppar
2-3 msk olja
1/2 tsk ingefära
1 msk brun farinsocker
2 tsk soja
salt och peppar

pensling och garnering:
uppvispat ägg
sesamfrö

Blanda alla ingredienserna till pajdegen och låt stö kallt.
Strimla vitkål, purjo, selleri och paprika. Kärna ur och finhacka peppar frukten. Fräs allt med olja, smaka av med ingefära, farin, soja,  salt och peppar.
Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut pajdegen till en avlång kaka ca 30x40 cm och lägg fyllningen i en sträng i mitten. Pensla kanterna med uppvispat ägg och vik upp över fyllningen och tryck ihop. Lägg rullen med skarven ner på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg och strö över sesamfrö.
Grädda rullen i nedre delen av ugnen i 15-20 min. 

Frappé



Frappé är godast att sitta och dricka i skuggan en varm sommardag.
Ingredienser till 4 glas:
5 dl isbitar
3 dl vatten
3 msk snabbkaffepulver
3 msk kondenserad mjölk
1 tsk vaniljsocker

Lägg isbitarna i en mixer och tillsätt vatten, snabbkaffepulver, vaniljsocker och kondenserad mjölk. Mixa ordentligt så att kaffepulvret hinner smälta och isen mixas sönder. Häll sedan upp i glas och garnera med lite kakao.

Dagens fynd


Nya sommarlinnen piffar alltid upp.

"Strand-party linne"

"Bra-att-ha tunika"

Ännu en fin korg..
Allt är självklart från second hand.

Grekisk sallad



Man behöver inte vara i Grekland för att äta grekisk sallad. Med en bit bröd till är det en perfekt sommar lunch.

Ingredienser:
1 paket feta ost (El greco är god)
1/2 gurka
3 tomater (eller ett paket coctailtomater)
1/2 röd lök
oliver (hellst olika sorters)
lite sallad
olivolja och vinäger
salt och peppar

Hacka grönsakerna och dela fetaosten i bitar. Blanda allt i en skål, ha på olivolja och vinäger efter smak samt peppar och salt.

18 Juni


Marcus födelsedag firades med lyxfrukost.

Ett tips är att köpa ett 4-pack prebaked croissanter på Lidl. Då är det bara att slå på ugnen när man går upp och vips har man färska croissanter till frukost. 

Jamas!


Många kvällar började på balkongen med vin, nötter och musik.

Svalkande god melon.

Det blev många dopp i poolen..

Erica badade på för fullt.

Fina naglar är A och O, inte minst på semestern.

En av alla ät-bilder som jag lyckades ta på Erica. Calippo är bäst när det är som varmast.

Kvällens out-fit.

Fina blommor växte överallt med det bästa var att det fanns lime, citron, fikon, oliv och apelsin träd lite här och där. Perfekt att bara plocka sin egen lime till kvällens drink.

På väg till stranden efter att korsat den omöjliga vägen.

Stenig men fin strand med massa vind och kite surfare.

Det blåste skönt.

Jag tyckte det var kul att dom hade kost pyramiden på chipspåsen. Chips är en viktig del av det dagliga intaget.

Våran lokala Supermercadooo!

Favroiten vegetarisk pita på favorit haket.

Surf

Gamla stan i Rhodos.

Middag i gamla stan.

Moussaka, ett måste i Grekland.

Turiststråket i gamla stan.

Det var mysigt att promenera runt bland alla gamla hus.

Jag hittade en trött katt.

Gamla kvarter

Ericas lyxiga glass!

Solnedgången

Hemma igen.



Efter en Greklands vecka och några dagar i Uppsala är jag åter igen hemma i Borlänge. Nu ska det laddas för Peace and Love och allmän sommar pepp. Fler Rhodos bilder kommer snart!

Rhodos

Jag åker nu till Rhodos en vecka för att frossa i sol, bad och medelhavsmat. Ha det bra så länge!

Shorts nr 2



Hittade ett par tighta gamla jeans som jag sydde ett par till jenasshorts av. Om man vill vika upp shortsen är det snyggt om man viker ut sömmen i sidan på uppvikningen..om ni förstår vad jag menar.

Kuvertbröd



Goda små bröd som passar till det mesta. Bra att ha med sig på picknick eller att bjuda på till sommarens pastasallad.

Ingredienser:
100 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk socker
1 tsk fänkål (stött)
1 tsk anis (stött)
en nypa hjortronsalt
10 dl vetemjöl

Smält smöret och tillsätt mjölken. Rör ut jästen i degvätskan och tillsätt sedan salt, socker, fänkål, anis och ägget. Blanda mjölet och hjortronsalt och ha i. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek.
Dela degen i två delar och dela varje del i 10 delar. Rulla varje del till en rund bulle som du sedan kavlar ut och rullar ihop till en liten rulle. Lägg rullarna på en plåt med skarven neråt. Låt jäsa i ca 30 minuter.
Grädda sedan bröden i 225 grader i 8-10 minuter.

Fyllda piroger



Goda prioger av smördeg fyllda med spenat och fetaost. Passar perfekt till studentbuffen eller sommar festen.

Ingredienser till 8 st:
4 rektangulära plattor fryst smördeg
100 g spenat
200 g fetaost
50 g smält smör
1 pressad vitlöksklyfta
4 msk hackade timjanblad
3 msk hackad persilja
lite peppar
ett ägg till pensling

Låt smördegsplattorna tina i rumstemperatur ca 15 minuter. Rör under tiden ihop fyllningen. Blanda spenat, smulad fetaost, smält smör, vitlök, timjan, persilja och peppar.
Värm ugen till 200 grader. Kavla ut smördegsplattorna och skär i två fyrkanetr. Lägg lite fyllning mitt på plattan och pensla längs kanten med uppvispat ägg. Vik ihop till en triangel och lägg på en plåt. Tryck ihop kanterna med en gaffel så att de limmas ihop och pensla sedan med ägg.
Grädda pirogerna mitt i ugnen ca 25 minuter.

Lördagsbestyr med äventyr.


Att gå på Systemet brukar vara ganska roligt tycker jag, extra kul när man får presenter!

På kvällskvisten blev det grillning. Självklart grillspett med massa gott på.

Sara är grill-master.

Grillspett med Saras goda potatissallad.

Efter maten blev det grillning av marsmallows.

Sedan blev det lite filt häng och vattenpiperökning.

Mint och körsbär.

Dom små godisarna kom väl till pass.

Mysigt

När solen gick ner tog vi oss in och åt guacamole med nachos. Sedan blev det en liten runda på stan.

Fynd lådan



Har fyndat på loppis, igen. Den här gången blev det tidningar och böcker för sommarens lata dagar. Självklart hittade jag en liten te burk som jag var tvungen att köpa och en fin trälåda att ha saker i. En liten skål och glasunderlägg till Sara fyndades också.


Första dagen på sommarlovet.




Några secondhand fynd. Ett svart bas linne, två små söta börsar (får man aldrig för många av) och serie tecknaren Anna-Karin Eldes samling.


Sant!

Bästa att börja dagen med



Gröt på morgonen är kanske det bästa man kan äta. Jag brukar göra en gröt på fiberhavregryn och rågflingor med linfrön och psylliumfrön i. Blandningen av havregryn och rågflingor ger ordentligt med fibrer som håller magen igång. Psylliumfrön innehåller vattenlösliga fibrer som bildar en gele som gör att man känner sig mätt längre och som är "smörjande" för magen. Jag brukar dessutom blanda i lite solrosfrön efter att jag har kokat gröten vilket gör att gröten även innehåller bra fetter. Med sylt, mjölk och en kopp te till har man en perfekt frukost enlig mig!

Ingredienser till en portion:
1/2 dl fiberhavregryn
1/2 dl rågflingor
ca 1 msk psylliumfrö
ca 1 msk linfrö
en nypa salt
2 dl vatten

Koka ihop allt i en kastrull. Häll upp gröten i en skål och blanda i solrosfrön, ät med mjölk och sylt/äppelmos (och kanel). God morgon!

Snart sommalov..



Om en vecka åker jag och den här party-bruttan till en grekisk ö och lever livet.
I morgon har jag tenta i statistik och har därför inte haft någonting inspirerande att lägga upp på ett tag. Men efter tentan i morgon är det sommarlov och då är jag fri!

RSS 2.0