Fodral till Yogamattan



Det är lätt att sy sitt eget fodral till yogamattan istället för att köap ett dyrt och tråkigt. Gör en axelrem till så är den lätt att ha med sig. Vill man kan man göra en dragsko i öppningen så ligger mattan riktigt säkert.


Tisdag




En bild från helgen



Jag och Anna gjorde en liten skafferitömning och drack upp alla vin-slattar vi hade samlat på oss.

Vinprovning



Jag läser en 7,5 hp vinodlar kurs med tillhörande vinprovningar. I går provade vi vita viner vilket var ganska svårt men roligt. Det gäller att titta, lukta, smaka och dricka vinerna och samtidigt försöka känna olika smaker, dofter, syror och balans.. inte alltid det lättaste att sätta ord på vad det smakar/luktar.
Vinerna vi provade i går var:
Gustave Lorentz
Hunter's
Cameleon
Cono sur
Wolf Blass
Château Suduiraut

Det första och andra skulle jag kunna tänka mig att köpa, dom passar bra som sällskaps viner. Trean, fyran och femman var alla Chardonnay vilket jag inte hade kunnat lista ut. Det sista vinet var ett sött dessert vin för ca 600 kr flaskan, gott men dyrt.

Biscotti uppdatering!



Två nya smaker som måste testas! Gingerscotti (den ljusare till vänster på bilden) och Kokoscotti (den lite mörkare till höger). Grundreceptet är typ det samma men med nya smaker och lite mer fibrer i kokoscotti.

Gingerscotti Ingredienser:
4 dl mjöl
2 ägg
1 dl socker
skal av 1 citron
ca 3 cm riven färsk ingefära
1 1/2 msk vaniljsocker
1/4 tsk bakpulver
en nypa salt

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver, salt, rivet citronskal och ingefära. Knäck i båda äggen och rör om och knåda till två rullar, ganska tunna. Grädda rullarna i ca 25 minuter. Ta sedan ut dem och skär ca 1 cm tjocka sneda skivor och låt dem "torka" i ugnen på 120 grader i ca 25 minuter.

Kokoscotti Ingredienser:
 1 1/2 dl solrosfrön
1 dl kokosflingor
2 dl  vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 ägg
1 dl socker
1 1/2 msk vaniljsocker
1/4 tsk bakpulver
en nypa salt

Sätt ugnen på 200 grader och rosta solrosfröna i ca 5 min. Sänk sedan temperaturen till 175 grader. Blanda mjölerna, frön, socker, vaniljsocker, bakpulver,salt och kokosflingor. Knäck i båda äggen och rör om och knåda till två rullar, ganska tunna. Grädda rullarna i ca 25 minuter. Ta sedan ut dem och skär ca 1 cm tjocka sneda skivor och låt dem "torka" i ugnen på 120 grader i ca 25 minuter.

Annas kalasiga muffinsar



Anna bakar och står i, inte mej emot frågan är bara hur vi ska få plats med allt när både magarna och frysen är full? Här kommer ett recept på muffins!

Ingredienser:
3 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
frysta hallon
vit choklad

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt.
Smält smöret och häll i mjölken, blanda ner i äggen.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd ner i smeten.
Hacka chokladen och rör ner den försiktigt tillsammans med hallonen i smeten.
Häll ut smeten i formar på en muffinsplåt, fyll upp till ca 2/3.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Bjud en vän på muffins.


Äppelmos, höst i en burk.



Äppelmos är det bästa till morgongröten. Passa på att köpa billiga äpplen eller plocka ute nu i höst. Godast enligt mig, är det om man låter skalet sitta kvar och drar ner lite på sockret när man gör äppelmos.
Jag kör ganska mycket på känsla när jag gör mos men här är ett ungefärligt recept:

Ingredienser:
Äpplen (många)
Syltsocker med pektin
Lite vatten

Kärna ur äpplerna eller skär bara bort kärnhuset. Dela äpplena i ganska små bitar, eftersom skalet inte blir så mosigt är det bra att göra små bitar så det inte blir för "klumpigt" i moset.
Lägg alla äppelbitarna i en kastrull och tillsätt lite vatten. Låt det koka upp och rör om då och då. Koka äpplena i ca 20 minuter under omrörning tills ett mos uppstår. Tillsätt tillsist sockret i lagom mängd, smaka av. Låt det koka ytterligare 3-4 min och häll sedan upp i varma glasburkar.
Glöm inte att göra fina etiketter!


Inflyttningsfest med djurtema


















Höst knapra på Biscotti



Vill bara påminna om hur gott biscotti är till teet såhär i höstetider. Lika bra att baka dubbel sats på en gång så man har ett förråd till alla mörka höstkvällar.

Ingredienser:
50 g mandel
50 g hasselnötter
4 dl mjöl
2 ägg
1 dl socker
skal av 1 apelsin eller citron
1 1/2 msk vaniljsocker
1/4 tsk bakpulver
en nypa salt

Sätt ugnen på 200 grader och rosta mandeln och hasselnötterna i ca 8 min, hacka dem sedan grovt. Sänk sedan temperaturen till 175 grader. Blanda mjöl, mandel, socker, vaniljsocker, bakpulver, salt och rivet apelsinskal. Knäck i båda äggen och rör om och knåda till två rullar, ganska tunna. Grädda rullarna i ca 25 minuter. Ta sedan ut dem och skär ca 1 cm tjocka sneda skivor och låt dem "torka" i ugnen på 120 grader i ca 25 minuter.
Förvara biscottisarna i en kakburk med lock.





Anna i soffan



I soffan dricker Anna te, på daten hon kanske en film se.
I bland sitter jag där med, te utan honungs sked.
Louise kom på besök, men sen hon till Canarien rök.
Tillsammans i en lägenhet blandar vi en muffins smet.

Hel kyckling med ört rub



Att göra en hel kyckling i ugnen är mycket smidigt. Den här veckan har dom dessutom billig hel färsk kyckling på Willys. Annars går det lika bra att köpa en hel fryst kyckling som man låter tina i kylskåp i ett dygn.
En god ört rub piffar upp kycklingen, färska örter är självklart lyxigast. Jag använde rosmarin, oregano och persilja i min rub.

Ingreidenser:
1 hel kyckling ( ca 1,3 kg)
färska/frysta örter, eller torkade om man inte har något annat.
salt, peppar
olivolja
soja
eventuellt en citron

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda iordning en rub av finhackade örter, salt, peppar, olivolja och soja. Gnid in hela kycklingen med rub, massera ordentligt. Vill man kan man skära upp en citron och lägga in i kycklingen för att få mer smak.
Lägg kycklingen i en form och fyll eventuellt på med rödlök, potatis och morötter runt om.
Sätt in kycklingen i ugnen och låt den stekas i ca 1 tim och 15 minuter. Har du ingen termometer går det lika bra att ta ut kycklingen ur ugnen när tiden gått och sticka en gaffel i den. Är köttsaften fortfarande röd behöver den vara inne ett tag till.
Servera med sallad och ungsstekta rotfrukter/potatis.

3 Barcelona balkonger






Söndags lyx



Blåbärs plockning är värt mödan när man kan göra super goda bluberry pancakes till Söndags brunchen. Receptet kommer här:
Recept till 7-8 mellan stora pancakes:
2 ägg
4 dl vetemjöl
5 dl filmjölk
2 tsk bakpulver
2 tsk strösocker
1/2 tsk salt
blåbär
smör till stekning

Blanda ihop mjöl, ägg, bakpulver, socker, salt och smör med hälften av filmjölken till en jämn smet. Tillsätt sedan resten av filen och vänd försiktigt ner blåbären. Stek på medelvärme, vänd där det börjar bubbla på översidan.
Servera med lönnsirap!

Blåbärsjakt


Anna plockar blåbär i Uppsalas urskogar.

Det var lite glest med blåbär i skogen men fingrarna hann bli blåa ändå.

Stövlar är bra.

Loppis Lördag


Vi tog en cykeltur till loppisen utanför Ikea.

Sen blev det en visit på Röda korset. Utanför stod den här filuren som säger -" Hej mamma och pappa, ha det så kult på resturangen, jag uuuuundrar vad ni äter."

Dagens fynd blev böcker, dvd filmer, hålslagare och små små burkar.

Il Nostro, Camembert och en hälsning.


En av många trevliga kvällar i lilla sunnersta, just denna bjöds det på ost, kex och vin.

Fest pinglan Sara fyller glasen.

Jag hugger in på osten, Anna fotar.

Fina Sara.

Efter ett antal kex med ost, youtube klipp och några glas vin styrde vi kosan ner på stan och dansgolvet på Värmlands.

Sommaren som gick och hösten som kommer joggandes.



Varför är det alltid såhär? Värmen, solen och alla lediga dagar bara försvinner som goda muffins. Det enda som finns kvar är det tomma kakfatet och torra urätna muffinsformar. Vem åt upp dom?
Jag sopar undan smulorna och sätter igång att baka nya spännande muffins.

Det gäller att ha saker att höst-peppa sig med, några av mina är:
Min nya roomie Annis Pannis!
Sista året i skolan..
Vinodlingskursen.
Mysiga tändaljusochdrickate-kvällar.
Alla nya pass som jag måste prova på Friskis.
Glögg, pepparkakor och lussebullar.
Weekends i Växjö.
Sjöslaget!
TRUE BLOOD - äntligen kan lilla flummersta gänget samlas igen och börja kolla på säsong 3.

RSS 2.0