Hel kyckling med ört rub
Att göra en hel kyckling i ugnen är mycket smidigt. Den här veckan har dom dessutom billig hel färsk kyckling på Willys. Annars går det lika bra att köpa en hel fryst kyckling som man låter tina i kylskåp i ett dygn.
En god ört rub piffar upp kycklingen, färska örter är självklart lyxigast. Jag använde rosmarin, oregano och persilja i min rub.
Ingreidenser:
1 hel kyckling ( ca 1,3 kg)
färska/frysta örter, eller torkade om man inte har något annat.
salt, peppar
olivolja
soja
eventuellt en citron
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda iordning en rub av finhackade örter, salt, peppar, olivolja och soja. Gnid in hela kycklingen med rub, massera ordentligt. Vill man kan man skära upp en citron och lägga in i kycklingen för att få mer smak.
Lägg kycklingen i en form och fyll eventuellt på med rödlök, potatis och morötter runt om.
Sätt in kycklingen i ugnen och låt den stekas i ca 1 tim och 15 minuter. Har du ingen termometer går det lika bra att ta ut kycklingen ur ugnen när tiden gått och sticka en gaffel i den. Är köttsaften fortfarande röd behöver den vara inne ett tag till.
Servera med sallad och ungsstekta rotfrukter/potatis.
Comments
Trackback