En dag på labbet


Yanine letar efter conidier, hyfer och ascus.

Sara är lycklig då hon får ha på sig latexhandskar.

Mary rockar med labbrocken på. 

Första Advent


Vi har bakat lussebullar för andra gången och snart blir det pepparkakor!
Lägenheten är julpyntad till max och glöggen ständigt varm.
Kom i stämning du också med våran julplaylist: julsånger 

Marys B-day Party!


I Lilla sunnersta laddades det med Baileys, kaffe och Grankanariska mumsmums.

Röd drink

Poppiga popcorn

Baileys

Sen tog vi oss till Stora Sunnersta och Marias kalas. Linda va på topp.

Mys i köket med välkomstdrink och tilltugg.

Annis, Liiindaa och födelsedagsbarnet.

Marys heta klänning.

Sen blev det fiskedamm, Anna var först ut.

Spännüng, Spännüng..

Gammelgäddan!

Sen var det min tur att pröva lyckan..

Det tog en stund plus ett bottennapp innan jag också fick upp fina fisken.

Sen blev det byteshandel med godiset. Kvällen avslutades med dans på Smålands in på småtimmarna.

Ny mugg



Ny temugg, True Bloodmys, Marys Bday och Saringrarings skickersrutor - vilken Onsdagskväll!

Grötbullar



Receptet på dom här grötbullarna kommer från boken "Var rädd om maten" från Lantmännen men jag har modifierat om det lite (extra "pinnar och barr")... En miss var dock att jag penslade med vatten istället för ägg vilket resulterade i att Mailliardreaktionen uteblev (brunfärg) annars var bullarna riktigt goda.
Meningen är att man ska ta "överbliven" gröt och göra bröd av, men får man som jag ingen gröt över på mornarna går det lika bra att koka upp lite innan baket.

Ingredienser till 12 bullar:
25 gram jäst
2 dl ljummet vatten
2 dl fiberhavregrynsgröt
1 msk olja
2 dl grahamsmjöl
2 dl durumvetemjöl
3 dl special vetemjöl
1/2 dl linfrön
1/2 tsk salt
1 ägg
solrosfrön

Lös upp jästen i vattnet, rör ner gröten och oljan. Blanda i salt, linfrön och mjölerna arbeta ihop till en deg och jäs i 40 minuter under bakduk.
Knåda sedan degen något och ha eventuellt i mer mjöl. Forma 12 bullar och lägg i en smord muffinsplåt och jäs i 30 minuter. Pensla bullarna med ägg och strö på solrosfrön, grädda i 25 minuter på 175 grader.




Tanden



I Lördags var jag hos tandläkaren och drog ut den här visdomstanden. Ena roten gick av vid utdragandet men allt gick bra. Undra hur många guldpengar man får för den...

Fylldapaprikor



Bilden är inte så bra, rent ut sagt ful faktist...men det är gott och enkelt!
Recept:
Paprikor
Couscous
Gröna linser
Feta ost
Salt, peppar, organo

Koka couscousen och linserna enligt förpackningen. Blanda ihop couscosu, linser, smulad fetaost och kryddor. Dela paprikorna och kärna ur, koka upp vatten och låt paprikorna koka i ca 5 minuter så att de mjuknar lite. Fyll halvorna med röran och sätt in i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
Servera med en god sallad och enkel sås gjord på gräddfil, chillisås och lite kryddor.
Gott och enkelt!

Första lussefikan



Anna var brun som en pepparkaka och hemkommen från Kanarieholmarna, jag har dragit ut en tand och om en vecka är det första advent. Detta firades med lussebullebak, premiärdrickande av chokladglöggen och inlyssning av julens spotifylista.
Vissa kanske tycker att vi tjuvstartar men jag ser det mer som att vara ute i god tid. Julpyntet tar vi fram nästa helg. Puss och Kram!



Cirkusgetens tips

Har inhandlat ingredienser till Söndagens lussebullebak idag. Det gäller att börja i tid för att man ska hinna äta många lussebullar under den tid det är tillåtet. Så mitt tips är nog att köpa påsig saffran, glögg, russin och mandel redan nu så man inte riskerar att bli utan.
Bjuder dessutom på en bild på en gullig cirkusget:


Söndag på Mässan


Hälsomässan och Det goda köket, i Älvsjö.

Choklad i massor.

Bröd i alla former.

Lantmännen

Peter med vin och öl.

Man kunde äta sig mätt på smakprover..

Chokladfontän!

Kaffe, kaffe och mer kaffe.

Blossa!

Mamman tar en paus.

Blaxta vingård


Efter en två timmar lång bussresa stannade vi i Ekenäs för lunch.






Kristallkrona


Sara myser.


Sedan åkte vi till Blaxta vingård.


Druvorna till ice wine sitter fortfarande kvar och väntar på -7 grader..



"Pressar tunnan", som tur är slipper dom trampa sitt vin själv :)


Efter en rundvisning blev det vinprovning och kaffekaka i en mysig källare.

Carib Kerol, Ikeabyggen och Typiskt Lundaväder


Present till värdparet

Lampbygge i kombination med vindrickande
 
Resultatet blev bra.


Stadspromenad i Lund

Höst

Domkyrkan

Finmiddag på Carib Kerol i Malmö

Till efterätt blev det goda drinkar

Kaffedrink med chokladrom

Barhäng

Nina hittade förrådet

Vinterns nya mössa.

Tortanto



Tortanto är ett Italienskt fyllt bröd som passar bra till picknick eller som matsäck. Denna gång är det Anna som har stått för bakandet och fotandet. Mycket gott och lyxigt att ha någon som bakar åt en.

Ingredienser till ett bröd:
15 g jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 msk flingsalt
2.5 dl durumvete
4 dl vetemjöl special
200 g mozzarella ost
kärnfria oliver
soltokade tomater
färsk basilika

Smula jästen i en bunke och blanda med vatten, olja, honung och salt. Blanda i mjölerna till en smidig deg och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Tryck sedan ut degen i en rektangel ca 1 cm tjock, kavla inte. Skär skivor av mozzarellan och varva dem med oliver, soltorkade tomater och basilika på degen.
Pensla yttersta kanterna av degen med vatten och rulla ihop den och forma till en krans. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Ställ in brödet i ugnen och sänk till 200 grader, grädda 20-25 minuter.
Molto bene!


Huvudvärk av mörk choklad och rött vin?



  
Svaret på frågan varför vissa får huvudvärk eller till och med migrän av vin, choklad och lagrade ostar är halten fenyletylamin in produkten. Detta är en vasopressor (ämne som höjer blod trycket) som finns naturligt i många livsmedel. I många växtprodukter bildas aminen i den normala aminosyra metabolismen medan det i ost och vin bildas av mikroorganismerna som är involverade i fermentations- processen.

  
Orsaken till att vissa personer får huvudvärk är förmodligen att de ej kan oxidera fenyletylamin. Enzymet monoamin oxidas finns i mitokondrierna och har till uppgift att bland annat oxidera fenyletylamin till sin korresponderande aldehyd, men vissa människor tycks ha problem med detta. Aminen påverkar kontraktionen av blodkärlen och sammandagningar av blodkärlen i hjärnan ger huvudvärk.

  
Inhibitorer av monamin oxidas är viktiga läkemedel mot t.ex. depression så äter man dessa skall man undvika mat som innehåller fenyletylamin.

  
Fenyletylamin stimulerar även njutnings center i hjärnan genom att påverka utsöndringen av dopamin vilket ger en känsla av välbehag. Detta tros vara orsaken till det starka choklad sug många kan känna (oftast kvinnor) och det som ligger bakom att det sägs att man blir glad av choklad.


Saring-rarings kolapaj med True Blood röda bär.



Kola, röda bär och nötter i en fantastisk kombination. Passar bra till alla tillfällen.

Pajskal:
4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
125 g smör
2 msk kallt vatten

Blanda ihop allt ordentligt (hellst i matberedare), hacka smöret i bitar så går det lättare. Kavla ut och lägg i en pajform, låt stå kallt i 20 min.
Grädda sedan skalet på 175 grader i ca 30 minuter tills det fått färg.

Fyllning:
400 g kondenserad mjölk
1/2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
ca 60 gram smör
Valnötter

Rosta nötterna i ugn ca 5 minuter och hacka grovt.
Häll i alla ingredienser utom nötterna i en kastrull och värm på medelvärme under omrörning tills smeten blir slät och tjock. Gör kulprov för att se om kolan blivit seg nog, tar ca 15-25 min.
Lägg nötterna i pajformen och ringla sedan över kolasåsen. Låt svalna och garnera med röda bär.
Servera som den är eller med glass!

RSS 2.0