Huvudvärk av mörk choklad och rött vin?
Svaret på frågan varför vissa får huvudvärk eller till och med migrän av vin, choklad och lagrade ostar är halten fenyletylamin in produkten. Detta är en vasopressor (ämne som höjer blod trycket) som finns naturligt i många livsmedel. I många växtprodukter bildas aminen i den normala aminosyra metabolismen medan det i ost och vin bildas av mikroorganismerna som är involverade i fermentations- processen.
Orsaken till att vissa personer får huvudvärk är förmodligen att de ej kan oxidera fenyletylamin. Enzymet monoamin oxidas finns i mitokondrierna och har till uppgift att bland annat oxidera fenyletylamin till sin korresponderande aldehyd, men vissa människor tycks ha problem med detta. Aminen påverkar kontraktionen av blodkärlen och sammandagningar av blodkärlen i hjärnan ger huvudvärk.
Inhibitorer av monamin oxidas är viktiga läkemedel mot t.ex. depression så äter man dessa skall man undvika mat som innehåller fenyletylamin.
Fenyletylamin stimulerar även njutnings center i hjärnan genom att påverka utsöndringen av dopamin vilket ger en känsla av välbehag. Detta tros vara orsaken till det starka choklad sug många kan känna (oftast kvinnor) och det som ligger bakom att det sägs att man blir glad av choklad.
Ah, där hade vi den lilla molekylen. Ska vidarebefodra till mamma ;)
fakta från uppsatsen i vinodlingskursen? :)
Japp, det är en liten "teaser" från min uppsats :)