Fullmoonparty med med en touch av nejlika.
Jag och Anna började kvällen med en enkel middag.
3 kronors salladen kom till pass.
Sedan kom partypinglorna och festen kunde börja.
Kvällen fortsatte sedan på Snerikes fullmoonparty och det förstås.
You can´t tell me nothing
Musik för vilken dag som hellst.
Surdegsbak
Har äntligen tagit mig ur den stora tentabubbla som jag befunnit mig i den senaste tiden. Firar detta med ett stort surdegsbak i dagarna de två. Här kommer en liten bildserie med tillhörande recept om hur surdeg blir till bröd.
Det hela börjar med att man tar fram sin mogna surdeg ur kylskåpet och mäter upp ca 1 dl i en bunke.
Har man ingen färdig surdeg kan man enkelt göra en men bakningen tar då några extra dagar:
Surdegsstart:
Dag 1
1 1/2 dl ljummet vatten
1 tsk honung
1 1/2 dl rågmjöl (jag använder fint rågmjöl, bäst blir det tydligen om man använder ekologiskt)
Dag 2, morgon
1 dl vatten
1 dl rågmjöl
Dag 2, kväll
1 dl vatten
1 dl rågmjöl
Dag 3, morgon
1 dl vatten
1 dl rågmjöl
Dag 3, kväll
1 dl vatten
1 dl rågmjöl
Blanda ingredienserna (dag 1) i en bunke och täck med plastfolie. Ställ bunken på en varm plats, tex ovanför kylskåpet. Mata sedan degen morgon och kväll tills dag 3. Blanda om ordentligt när du matar degen så att luft kommer ner i den, detta är viktigt.
Efter dag 3 har man en klar "surdeg" som man antingen kan baka på direkt eller spara i kylskåpet eller i frysen. Sparar man surdegen i kylen skall den matas med 1/2 dl vatten och 1/2 dl rågmjöl en gång i veckan och en skvätt honung en gång i månaden.
Tillsätt 3 dl fingervarmt vatten och 3,5 dl rågmjöl till en dl surdeg och blanda om ordentligt!
Sätt degen på jäsning under natten med bakduk på en varm plats, tex ovanför kylskåpet. Nu gäller det att ta hand om sin deg och ge den lite extra kärlek.
Nästa morgon tar du fram brödet igen och förvånas över hur mycket det har jäst under natten! Ge den lite frukost- 3 dl varmt vatten och 3 dl rågmjöl, blanda om ordentligt. Låt degen jäsa ytterligare 5-10 timmar undertiden kan du tex gå till skolan eller jobbet.
När du kommer hem blandar du i 5 dl vatten, 3 dl vetemjöl special, 3 dl rågmjöl och en nypa salt i degen. Blanda om och låt den jäsa 1 timme. Häll sedan upp den i två välsmorda (med olja) formar och strö på lite mjöl. Jäs i ytterligare 40 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader men sänk till 200 när du sätter in bröden. Låt dom gräddas i 40 minuter, sänk sedan värmen till 180 grader och grädda 10-20 minuter till. Ta sedan ut bröden.
Bröden ska hellst vila ett tag (typ ett dygn) innan man äter dom...annars kan dom vara lite degiga och svåra att skära upp. Men gott blir det!
Det hela börjar med att man tar fram sin mogna surdeg ur kylskåpet och mäter upp ca 1 dl i en bunke.
Har man ingen färdig surdeg kan man enkelt göra en men bakningen tar då några extra dagar:
Surdegsstart:
Dag 1
1 1/2 dl ljummet vatten
1 tsk honung
1 1/2 dl rågmjöl (jag använder fint rågmjöl, bäst blir det tydligen om man använder ekologiskt)
Dag 2, morgon
1 dl vatten
1 dl rågmjöl
Dag 2, kväll
1 dl vatten
1 dl rågmjöl
Dag 3, morgon
1 dl vatten
1 dl rågmjöl
Dag 3, kväll
1 dl vatten
1 dl rågmjöl
Blanda ingredienserna (dag 1) i en bunke och täck med plastfolie. Ställ bunken på en varm plats, tex ovanför kylskåpet. Mata sedan degen morgon och kväll tills dag 3. Blanda om ordentligt när du matar degen så att luft kommer ner i den, detta är viktigt.
Efter dag 3 har man en klar "surdeg" som man antingen kan baka på direkt eller spara i kylskåpet eller i frysen. Sparar man surdegen i kylen skall den matas med 1/2 dl vatten och 1/2 dl rågmjöl en gång i veckan och en skvätt honung en gång i månaden.
Tillsätt 3 dl fingervarmt vatten och 3,5 dl rågmjöl till en dl surdeg och blanda om ordentligt!
Sätt degen på jäsning under natten med bakduk på en varm plats, tex ovanför kylskåpet. Nu gäller det att ta hand om sin deg och ge den lite extra kärlek.
Nästa morgon tar du fram brödet igen och förvånas över hur mycket det har jäst under natten! Ge den lite frukost- 3 dl varmt vatten och 3 dl rågmjöl, blanda om ordentligt. Låt degen jäsa ytterligare 5-10 timmar undertiden kan du tex gå till skolan eller jobbet.
När du kommer hem blandar du i 5 dl vatten, 3 dl vetemjöl special, 3 dl rågmjöl och en nypa salt i degen. Blanda om och låt den jäsa 1 timme. Häll sedan upp den i två välsmorda (med olja) formar och strö på lite mjöl. Jäs i ytterligare 40 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader men sänk till 200 när du sätter in bröden. Låt dom gräddas i 40 minuter, sänk sedan värmen till 180 grader och grädda 10-20 minuter till. Ta sedan ut bröden.
Bröden ska hellst vila ett tag (typ ett dygn) innan man äter dom...annars kan dom vara lite degiga och svåra att skära upp. Men gott blir det!
Snart är'e juuul!
Jag har nu inhandlat årets glögg och väntar spänt på att få korka upp den.
Vegetariska rullar
Goda vegetariska rullar fyllda med fetaost och soltorkadtomat, passar perfekt en Fredags kväll.
Ingredienser:
1 aubergine
ett paket fetaost
1 röd paprika
soltorkade tomater
riven ost
1 burk krossade tomater
Vitlök
1/2 gul lök
salt, peppar och valfria kryddor
valfri pasta
Skär auberginen på längden i tunna skivor, stek i lite olja tills de blir mjuka och krydda med salt och peppar. Lägg en bit fetaost, soltorkad tomat och paprika på varje skiva och rulla ihop. Lägg rullarna i en ungssäker form och strö över riven ost. Gratinera i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.
Hacka löken och stek i olja, lägg i en kastrull tillsammans med krossade tomater och vitlök (pressad) och koka upp. Krydda med valfria kryddor tex chilli och oregano.
Koka pasta och servera tillsammans med rullar och tomatsås.
Okej Oktober.
Lördags mys hos Sara med Paj
God och trevlig kväll på Hagavägen. Här kommer receptet på den goda pajen:
Pajdeg
2 dl grahamsmjöl
1 dl fullkorns dinkelmjöl
ca 2/3 dl olja
en nypa salt
1 msk kallt vatten
Blanda ihop allt till en smidig deg och tryck ut i en pajform.
Fyllning
1/2 röd lök
1 paket fetaost
soltorkade tomater
svarta oliver
spenat (fryst)
2 ägg
3 dl mjölk
salt och peppar
riven ost
Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram och tina spenaten, pressa ur vatten. Blanda ägg och mjölk, ha sedan i spenaten och krydda med salt och peppar. Hacka löken, dela tomaterna och oliverna. Lägg lök, oliver och tomater i pajformen smula sedan över fetaosten. Häll över ägg- och spenat blandningen och toppa med riven ost.
Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills osten fått färg.
Servera med en god sallad och vin.
God pizzan och True Blood
Jag och Annis lyxade till det lite och gjorde god pizzan.
Sen kom resten av Lilla Sunnersta ligan och kollade på ännu ett avsnitt av True Blood, i vanlig ordning. Till det avnjöt vi Saras smaskiga kola-popcorn och Marias egengjorda cranberry cookies. Mycket bra.
En kopp te
Långa höstdagar behöver mycket te och helst kakor.
Kanelbullens dag
Bullar, bullar, bullar. I dag firar jag kanelbullens dag :D
Lördags mys med äppelpaj
Höst + Uppsala = sant
Fyrisån på hösten
Torsdags lunch på Norrlands, en klassiker - ärtsoppa och pannkaka.