Surdegsbak

Har äntligen tagit mig ur den stora tentabubbla som jag befunnit mig i den senaste tiden. Firar detta med ett stort surdegsbak i dagarna de två. Här kommer en liten bildserie med tillhörande recept om hur surdeg blir till bröd.



Det hela börjar med att man tar fram sin mogna surdeg ur kylskåpet och mäter upp ca 1 dl i en bunke.
Har man ingen färdig surdeg kan man enkelt göra en men bakningen tar då några extra dagar:

Surdegsstart:
Dag 1
1 1/2 dl ljummet vatten
1 tsk honung
1 1/2 dl rågmjöl (jag använder fint rågmjöl, bäst blir det tydligen om man använder ekologiskt)

Dag 2, morgon
1 dl vatten
1 dl rågmjöl

Dag 2, kväll
1 dl vatten
1 dl rågmjöl

Dag 3, morgon
1 dl vatten
1 dl rågmjöl

Dag 3, kväll
1 dl vatten
1 dl rågmjöl

Blanda ingredienserna (dag 1) i en bunke och täck med plastfolie. Ställ bunken på en varm plats, tex ovanför kylskåpet. Mata sedan degen morgon och kväll tills dag 3. Blanda om ordentligt när du matar degen så att luft kommer ner i den, detta är viktigt.
Efter dag 3 har man en klar "surdeg" som man antingen kan baka på direkt eller spara i kylskåpet eller i frysen. Sparar man surdegen i kylen skall den matas med 1/2 dl vatten och 1/2 dl rågmjöl en gång i veckan och en skvätt honung en gång i månaden.



Tillsätt 3 dl fingervarmt vatten och 3,5 dl rågmjöl till en dl surdeg och blanda om ordentligt!



Sätt degen på jäsning under natten med bakduk på en varm plats, tex ovanför kylskåpet. Nu gäller det att ta hand om sin deg och ge den lite extra kärlek.



Nästa morgon tar du fram brödet igen och förvånas över hur mycket det har jäst under natten! Ge den lite frukost- 3 dl varmt vatten och 3 dl rågmjöl, blanda om ordentligt. Låt degen jäsa ytterligare 5-10 timmar undertiden kan du tex gå till skolan eller jobbet.



När du kommer hem blandar du i 5 dl vatten, 3 dl vetemjöl special, 3 dl rågmjöl och en nypa salt i degen. Blanda om och låt den jäsa 1 timme. Häll sedan upp den i två välsmorda (med olja) formar och strö på lite mjöl. Jäs i ytterligare 40 minuter.



Sätt ugnen på 250 grader men sänk till 200 när du sätter in bröden. Låt dom gräddas i 40 minuter, sänk sedan värmen till 180 grader och grädda 10-20 minuter till. Ta sedan ut bröden.



Bröden ska hellst vila ett tag (typ ett dygn) innan man äter dom...annars kan dom vara lite degiga och svåra att skära upp. Men gott blir det!

Comments
Postat av: Ani

OCH MUMMIGT BLEV DET! skapat med kärlek av en sann mänstarinna :D

2010-10-26 @ 23:21:42

Comments:

Name:
Remember me?

Contact

Blogg:

Text:

Trackback
RSS 2.0