Schlemmentopf brödet!
Att baka sig ett bröd i Schlemmentopf är en lite annorlunda men ganska rolig ide. Brödet får en fin konsistens och god smak tack vare den långa jäs och gräddnings tiden i lergrytan. Brödet ska ställas in i kall ugn.
Ingredienser:
5 dl vatten
1/2 dl olja
25 g jäst
2 tsk salt
ca 1 1/2 liter ljust lantbrödsmjöl
Lägg grytan i kallt vatten och låt den dra en stund, börja med degen under tiden.
Värm degvattnet till ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt olja och lite av degvattnet. Rör ut jästen och tillsätt resten av degspadet, saltet och nästan allt mjöl. Arbetas ihop till en smidig deg och jäs under bakduk i ca 30 minuter.
Knåda degen och arbeta in lite mer mjöl, forma ett avlångt bröd. Ta upp grytan ur vattnet och olja både den och locket, lägg i brödet och nagga med en gaffel.
Lägg på locklet och ställ brödet i nedre delen av ugen, sätt ugnen på 200 grader och grädda brödet i ca 1 timme.
Ska grytan ställas in i varm ugn bör brödet först jäsa i 20 minuter.
Stjälp upp brödet efter gräddningen och låt det vila.
Några bilder från julhelgen
Julaftons morgon, Anton klär granen.
Bakande och matlagning.
Disco
Julgranen
Juldagsfirande
Finska specialiteter
Karjalanpiirakka, Karelska piroger
Är som allra godast hembakade, varma och med äggsmör på.
Ingredienser, ca 12-15 st:
Deg:
2 dl vatten
3 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
Fyllning:
Risgrynsgröt
smör, mjölk
Sätt ugnen på 300 grader. Arbeta ihop degen och kavla ut runda tunna skivor (ca 12 cm i diameter). Lägg en klick risgrynsgröt i mitten och börja vika ihop och "nyp" i ena änden. Lägg pirogerna på en plåt och grädda i ca 15 minuter. Värm mjölk och smör och doppa sedan pirogerna i blandningen, låt stå en stund.
Servera med äggsmör ( kokt hackat ägg blandat med rumsvarmt smör).
Joulutorttu, Julstjärnor
En klassiker vid jul.
Ingredienser:
200 g Torkade plommon
1/2 dl socker
1 dl vatten
ev äppelsaft
1 paket smördegsplattor
ägg till pensling
Värm ugnen till 225 grader. Koka ihop plommon, socker och vatten (eventuellt äppelsaft) i ca 15 minuter. Mixa sedan till en slät massa.
kavla ut smördegsplattorna något och dela dem så du får fyrkanter ( ca 8x8 cm). Lägg en klick av plommon massan i mitten, skär jack i hörnen på plattan och vik in så att det blir en stjärna. Lägg stjärnorna på en plåt och pensla med ägg. Grädda stjärnorna i ca 10 minuter, låt dem sedan svalna och garnera med florsocker.
Lanttulaatikko, Kålrotslåda
Försvinnande god på julbordet.
Ingredienser:
1 kg kålrot
2 dl grädde
0,5 dl sirap
2 ägg
1 dl ströbröd
peppar, salt, muskot, vitpeppar, ingefära
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda grädde och ströbröd och låt svälla ca 10 min.
Skala och skär kålroten i bitar, koka tills den mjuknar. Mosa sedan kålroten med en potatis stöt. Blanda kålroten med ägg, sirap, ströbrödsblandningen och kryddorna till en smet. Häll smeten i en form och strö på ströbröd. Grädda i ca 30 minuter tills lådan är fast men krämig. Serveras varm.
Bröd med variation
Behöver inte jäsa eller knådas, man kan blanda i lite vad man vill och variera i oändlighet. För att få lite mer "Ernst" känsla kan man pynta med tunna äppelskivor.
Ingredienser ( 2 bröd):
1 L fil
5 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
3 dl grovt rågmjöl
2 dl fiberhavregryn
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl torkad frukt
1 dl hasselnötter
1 1/2 tsk bikarbonat
1/2 dl mörk sirap
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop mjöler, frön, salt, frukt, nötter (hackade eller hela) och gryn. Blanda ihop fil, sirap och bikarbonat och tillsätt till mjöl blandningen. Rör om till en jämn och tjock smet och fördela i två smörjda/ bakplåtspappersklädda formar. Garnera eventuellt med äpplen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 1/2 tim, om bröden börjar se mörka ut kan man täcka dem med folie.
Låt sedan bröden vila efter gräddningen inlindade i kökshandukar några timmar.
Variation kan fås genom att ha i olika mjöler, kli, gryn, kross, nötter, frön, russin mm. Vetemjölet kan nästan helt bytas ut mot andra mjölsorter. Vill man ha ett lite saftigare bröd kan man riva i morot eller äpple.
God Jul!
Juldagen 2010, Aladin askens undre lager står orört och present papperna har eldats upp. Termometern visar 17 grader kallt och vi gör ett nytt försök med risgrynsgröten.
IKEA och Afterskii
Vi tog Mjuka Linjen till IKEA på Fredag förmiddag, det var lugnt och skönt så Anna passade på att att sig en lur.
Förvaringsavdelningen
Jag passade på att baka lite när vi kom till köksavdelningen.
Tog en Martini..
Frukost på sängen.
Jag borde nästan bli anställd som skylt docka på IKEA..
Självklart blev det en 5 kronors fika.
Sen tog vi Mjuka Linjen hem igen.
Väl hemma tog vi fram skidmunderingen och peppade inför After Skii!
En Hamburgertallrik, glögg shot och lite dans senare var vi redo för den stora massan på Afterskiin nere i byn. Kvällen kan summeras med otaliga mössklappningar, ölspillningar och Gottsunda homies på nattbussen. Vi behöll tyngden på dalskidan hela kvällen :)
Episk disksvamp
Vi har nu tagit farväl av en trogen vän. Tänk så många trevliga stunder vi haft tillsammans och all denna glädje du gett oss. Nu är denna tid förbi och vi kan inte annat än blicka framåt, men vi kommer alltid minnas dig och alla dina galna upptåg.
RIP
Smart Tips!
Om du någon gång gör brownies och chokladen hinner stelna innan du skär upp bitarna (eller om du har missat att man ska skära upp innan den stelnar..) kan du lätt smälta den igen med hjälp av en helt vanlig hårtork. Sen är det bara att skära upp bitarna utan att chokladen går sönder, smart va :P
Finfredags middag
Trevlig middag med god mat och mycket prat.
Vifixade snyggaste frillan åt Saring.
Lök på Laxen och Baileys till kaffet.
Julbord på Sunnersta Herrgård
Lilla Sunnersta ligan på Julbordsäventyr.
Fint ska det va!
Kaffe å Döppa.
Anna, äpplet och kanonen.
Flickorna
Onda
Ett jätte tack till våran alldeles egna Herrgårds Montazami fru!
Sovmorgon skulle vara skönt
I dag väntar en heldag på labb och sedan ännu ett julbord.
Årets första Julbord
Under det stora Lapptäcket
I dag har jag tagit ledigt från pluggandet och glömt tid och rum, sytt klart världens största lapptäcke och lyssnat på Kanye West i timmar.
Passar fint med att gå på knytis julbord nu.