Finska specialiteter
Karjalanpiirakka, Karelska piroger
Är som allra godast hembakade, varma och med äggsmör på.
Ingredienser, ca 12-15 st:
Deg:
2 dl vatten
3 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
Fyllning:
Risgrynsgröt
smör, mjölk
Sätt ugnen på 300 grader. Arbeta ihop degen och kavla ut runda tunna skivor (ca 12 cm i diameter). Lägg en klick risgrynsgröt i mitten och börja vika ihop och "nyp" i ena änden. Lägg pirogerna på en plåt och grädda i ca 15 minuter. Värm mjölk och smör och doppa sedan pirogerna i blandningen, låt stå en stund.
Servera med äggsmör ( kokt hackat ägg blandat med rumsvarmt smör).
Joulutorttu, Julstjärnor
En klassiker vid jul.
Ingredienser:
200 g Torkade plommon
1/2 dl socker
1 dl vatten
ev äppelsaft
1 paket smördegsplattor
ägg till pensling
Värm ugnen till 225 grader. Koka ihop plommon, socker och vatten (eventuellt äppelsaft) i ca 15 minuter. Mixa sedan till en slät massa.
kavla ut smördegsplattorna något och dela dem så du får fyrkanter ( ca 8x8 cm). Lägg en klick av plommon massan i mitten, skär jack i hörnen på plattan och vik in så att det blir en stjärna. Lägg stjärnorna på en plåt och pensla med ägg. Grädda stjärnorna i ca 10 minuter, låt dem sedan svalna och garnera med florsocker.
Lanttulaatikko, Kålrotslåda
Försvinnande god på julbordet.
Ingredienser:
1 kg kålrot
2 dl grädde
0,5 dl sirap
2 ägg
1 dl ströbröd
peppar, salt, muskot, vitpeppar, ingefära
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda grädde och ströbröd och låt svälla ca 10 min.
Skala och skär kålroten i bitar, koka tills den mjuknar. Mosa sedan kålroten med en potatis stöt. Blanda kålroten med ägg, sirap, ströbrödsblandningen och kryddorna till en smet. Häll smeten i en form och strö på ströbröd. Grädda i ca 30 minuter tills lådan är fast men krämig. Serveras varm.
Comments
Postat av: Ani
uj uj uj! motobenee! :D
Trackback