Schlemmentopf brödet!
Att baka sig ett bröd i Schlemmentopf är en lite annorlunda men ganska rolig ide. Brödet får en fin konsistens och god smak tack vare den långa jäs och gräddnings tiden i lergrytan. Brödet ska ställas in i kall ugn.
Ingredienser:
5 dl vatten
1/2 dl olja
25 g jäst
2 tsk salt
ca 1 1/2 liter ljust lantbrödsmjöl
Lägg grytan i kallt vatten och låt den dra en stund, börja med degen under tiden.
Värm degvattnet till ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt olja och lite av degvattnet. Rör ut jästen och tillsätt resten av degspadet, saltet och nästan allt mjöl. Arbetas ihop till en smidig deg och jäs under bakduk i ca 30 minuter.
Knåda degen och arbeta in lite mer mjöl, forma ett avlångt bröd. Ta upp grytan ur vattnet och olja både den och locket, lägg i brödet och nagga med en gaffel.
Lägg på locklet och ställ brödet i nedre delen av ugen, sätt ugnen på 200 grader och grädda brödet i ca 1 timme.
Ska grytan ställas in i varm ugn bör brödet först jäsa i 20 minuter.
Stjälp upp brödet efter gräddningen och låt det vila.
Comments
Trackback