Söndags soppa



Tom Yam Goong                                                            
God Thailändsk soppa som värmer.


Ingredienser:
500 g räkor med skal
1 1/2 L vatten
1/2 tsk salt
Ett knippe färsk persilja
1/2 tsk hel svartpeppar
ca 300 g champinjoner
3-5 st kaffir lime-blad
2 stjälkar citrongräs
5 cm färsk ingefära
2 st pirri pirri eller annan chili frukt
saften ur två lime
4 msk thailändsk fisksås

Skala räkorna och samla skal och huvuden i en kastrull. Tillsätt vatten och salt och låt det koka upp. Hacka persiljan och tillsätt tillsammans med svartpepparkornen till räkskalen. Låt koka i ca 5 minuter och sila sedan buljongen.
Dela champinjonerna en gång och limebladen i 4 delar. Skala och skär till citrongräset i 3 cm stora bitar, mosa dem lätt med knivskaftet. Skär även upp ingefäran i bitar.
Kärna ur och skär upp chillifrukterna och blanda med fisksås och limesaft i en liten skål. Koka ingefäran, limebladen och citrongräset i buljongen ca 2 min, tillsätt räkor och champinjoner, låt sjuda 5 min.
Rör sedan ner fisksåsblandningen och servera.



Något att knapra på.



Godaste råg-kexen!
Passar bra som tilltugg till te eller på ostbrickan.

Ingredienser för ca 80 kex:
3 dl ljummet vatten
4 msk olivolja
1/2 paket jäst (25g)
en nypa salt
en nypa socker
3 dl grahamsmjöl
2 dl rågmjöl
1/2 dl rågflingor
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 äggvita till pensling
Linfrön, solrosfrön, loppfrön och sesamfrön.

Smula jästen i en bunke, tillsätt salt och socker. Blanda olivoljan och vattnet, häll hälften i bunken och lös upp jästen. Tillsätt allt mjöl och rågflingor, arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
Knåda degen på ett mjölat bakbord och dela upp den i tre delar. Kavla varje del tunnt och gör cirklar med hjälp av ett glas. Lägg ut kexen på en plåt med bakplåtspapper och nagga med en gaffel. Pensla sedan på uppvispad äggvita och strö över frön. Grädda kexen på 200 C° i ca 10-12 minuter. Låt svalna på plåten.


RSS 2.0